Publicația The Telegraph atrage atenția că varianta Omicron a coronavirului a apărut în 2020 și că afirmația potrivit căreia dacă țările sărace nu vor vaccina populația răspândind astfel virusul în cele bogate este una falsă.
Descoperirea variantei Omicron în Africa de Sud pare a fi dovada că acest argument este corect. Doar 23% dintre sud-africanii cu vârsta peste 12 ani sunt complet vaccinați, iar în Botswana, una dintre numeroasele țări în care Omicron ar fi putut să provină, cifra este de 18%.
În Africa sub-sahariană au fost administrate 116 milioane de doze de vaccin, comparativ cu 611 milioane în Uniunea Europeană care are o populație mult mai mică.
Morala este clară. Dacă Omicron se dovedește a fi letal, lumea bogată va fi pedepsită pentru egoismul ei. De fapt, Omicron ilustrează cât de dubioasă este această afirmație, scrie The Telegraph. Iată de ce!
Prin secvențierea genomilor variantelor SARS-CoV-2, oamenii de știință pot construi un arbore ancestral, numit cladogramă, care urmărește acumularea de mutații ale coronavirusului original.
Germania: Accesul la locul de muncă și în transportul în comun, interzis fără certificat verde
Trevor Bedford, virusolog la Centrul de Cercetare al Cancerului Fred Hutchinson din Seattle, a arătat că Omicron s-a ramificat la începutul anului 2020, înainte ca varianta Delta să apară. De atunci, Omicron a fost nedetectat și, până acum, nu s-a răspândit.
Centrul din Seattle este unul recunoscut pe plan mondial, chiar dacă au existat acuzații despre unele studii clinice, trei dintre cercetărorii de acolo fiind premiați cu Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină.
Cum este posibil ca Omicron să nu fi fost detectat până acum? Există trei explicații, potrivit The Telegraph.
Este posibil ca virusul care a devenit Omicron să fi fost conținut într-o populație izolată care a restabilit recent contactul cu lumea exterioară. Este posibil să fi ajuns de la om la animal, să fi suferit modificări și apoi să fi ajuns din nou la oameni.
Cel mai probabil, însă, a trăit mult timp în corpul cuiva care avea sistemul imuntar compromis. Aici a avut timp să acumuleze foarte multe mutații, dintre care unele capabile să scape de anticorpi.
Toate aceste explicații aruncă o îndoilaă asupra faptului că nimeni nu va fi în siguranță până nu se vor vaccina toți. Covid-ul este pe cale să devină o boală endemică, adică o infecție sezonieră așa cum este gripa.
Țările nu își pot vaccina niciodată întreaga populație, iar unele persoanele vaccinate sau trecute prin boală pot transmite virusul. Rezultatul este că, pe măsură ce boala continuă să circule, toată lumea va fi expusă mai devreme sau mai târziu la Covid și nu doar o dată, ci de multe ori.
Pe de altă parte, vor exista întotdeauna populații izolate, virusul va sări ocazional în animale, iar persoanele cu sistem imunitar slab vor fi infectate.
Vaccinarea poate reduce frecvența acestor evenimente. Cât de mult nu este clar, dar UE a vaccinat pe deplin 79% dintre persoanele cu vârsta peste 12 ani, iar cazurile sunt, totuși, la 2,5 milioane pe săptămână.
Prin contrast, Africa de Sud are un total de trei milioane de cazuri înregistrate în întreaga pandemie, deși aceasta este cu siguranță o mare subestimare.
Care sunt regulile Covid-19 când călătoriți în UE cu mașina și cât de stricte sunt controalele
Omicron, care are un număr dublu de mutații față de varianta Delta, este considerat foarte contagios, conform sursei citate.
Medicii au observat că printre simptomele neobișnuite se numără oboseala și pulsul ridicat. S-au mai observat dureri musculare, „gât zgâriat”, tuse uscată și temperatură ridicată. Unul dintre pacienți avea oboseală și o ușoară durere de cap, dar niciunul dintre simptomele obișnuite, cum ar fi pierderea gustului sau a mirosului, o temperatură ridicată și tuse continuă.
Persoanele infectate cu varianta Delta au raportat frecvent dureri de cap, o durere în gât și un nas care curge – simptome care sunt, de asemenea, caracteristici clasice ale unei răceli obișnuite.
Cel mai frecevent simptom al Omicron este o durere de cap moderată până la severă „care pulsează”. Durează trei până la cinci zile, iar analgezicele nu ajută.
Au existat multe întrebări legate de denumirea noii variante: Omicron. Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au sărit peste două litere ale alfabetului grec pentru a evita „stigmatizarea” Chinei și, probabil, a premierului Xi Jinping.
O sursă OMS a confirmat, conform The Telegraph, că literele Nu și Xi au fost evitate în mod deliberat. Nu a fost omis pentru a evita confuzia cu cuvântul „nou”, iar Xi a fost omis pentru „a evita stigmatizarea regiunii”,.
Din luna mai, noilor variante ale Sars-COV-2 li s-au dat nume secvențiale din alfabetul grecesc, în conformitate cu o convenție de denumire concepută de un comitet de experți ai OMS. Sistemul a fost ales pentru a preveni ca variantele să devină cunoscute după numele locurilor unde au fost detectate pentru prima dată, ceea ce poate fi stigmatizant și discriminatoriu.
ITALIA introduce noi restricții pentru persoanele care refuză vaccinarea împotriva COVID-19