Topul teoriilor conspirației despre noul coronavirus distribuite de propaganda rusă

Uniunea Europeană atrage atenția asupra teoriilor conspirației legate de izbucnirea pandemiei de COVID-19.

East StratCom Task Force  a făcut o analiză a mai multor informații distribuite online și a publicat datele pe site-ul propriu: EUvsDisinfo.

East StratCom Task Force, pe scurt East Stratcom Team – EST, face parte din European External Action Service, serviciul diplomatic al Uniunii Europene alcătuit din miniștii de Externe și ai Apărării din statele membre.

EST a fost creat în urma deciziei Consiliului European din martie 2015 pentru a combate campaniile de dezinformare venite dinspre Rusia.

Potrivit EUvsDisinfo, topul teoriilor conspirației este următorul:

Coronavirusul este o armă biologică creată artificial. „Cercetătorii indieni au ajuns la concluzia că SUA a creat COVID-19 pentru a da o lovitură economică Chinei”, informație distribuită în limba rusă de cont.ws.

SUA se află în spatele răspândirii coronavirusului, informație distribuită de Russia Today în limba arabă. Russia Today este un post de televiziune internațional finanțat de Kremlin.

Tot de la aceeași sursă s-a distribuit și informația potrivit căreia coronavirusul este un avertisment biologic anglo-saxon care își are originea în laboratoarele americane și care are ca țintă adversarii SUA. Coronavirusul are ca origine laboratoarele americane din China sau statele învecinate.

Portalul dialog.ua din Ucraina a publicat în limba rusă un articol conform căruia bolnavii se pot vindeca în patru zile doar cu sare.

Sputnik Mundo, parte a principalului sistem de fake-news și dezinformare al Rusiei, a dezvăluit într-un articol publicat în limbile spaniolă și catalană că profesorul american de drept internațional Francis Boyle, cel care a conceput legea împotriva terorismului și armelor biologice din 1989, a declarat că noul coronavirus este o armă biologică.

Ideea cu arma biologică a fost preluată și de un portalul de limba rusă izborsk.md din Republica Moldova. O singură țară ar fi putut crea coronavirusul: SUA. Este un război hibrid american împotriva sectoarelor economice pe care nu le controlează.

COVID-19 este o problemă falsă creată pentru a distruge micile afaceri și a institui hegemonia statului. „Este o simplă răceală, nu un virus mortal. Toate acele decese din Italia nu au cum să fie cauzate de coronavirus”, este falsa informație distribuită pe canalul de Youtube News-Front în limba rusă.

Baza de date despre dezinformarea susținută de Kremlin poate fi vizualizată AICI.

Portalul de limbă engleză southfront.org înființat în 2015 de o persoană din Moscova conține articole care neagă pandemia.

Postul de televiziune Tsargrad TV susține că noul coronavirus a fost creat de SUA în laboratoarele de la Fort Derrick, locul unde se află comandamentul medical al armatei americane.

Tsargrad TV aparține magnatului rus Konstantin Malofeev. El are interdicție de a intra în SUA din 2014.

Din septembrie 2019 el nu are voie să intre nici în Bulgaria, autoritățile de aici acuzându-l de spionaj în încercarea de a apropia țara de Rusia și a se distanța de Uniunea Europeană.

Guvernul ucrainean l-a acuzat pe Maloffev că a finanțat separatiștii ruși în timpul războiului din estul țării.

Multe dintre știri sunt pure aberații. De exemplu, aceea că 380 de belgieni au luat virusul în urma unui sex în grup sau că răspândirea virusului s-a făcut din cauza căsătoriilor între persoane de același sex.

Pe de altă parte, Sputnik Grecia susține că pandemia arată lipsa de umanitate a europenilor.

UE atrage atenția că repetarea unei minciuni nu înseamnă că aceasta devine adevăr.

Informațiile repetate cu încăpățânare de propaganda rusă sunt: SUA a creat virusul, UE nu a reușit să-i facă față, coronavirusul nu este o chestiune serioasă, totul este un plan secret al elitelor mondiale, coronavirusul a fost creat probabil de NATO.

Crește numărul cazurilor de dezinformare despre COVID-19

Dezinformarea Kremlinului făcută prin canalele sale de propagandă sugerează că tratamentul cu zinc este salvarea, sau hidroxiclorochina, sau meflochina care este folosită în tratarea malariei, sau vitamina C sau chiar socialismul.

Una dintre cele mai des răspândite minciuni este aceea că Rusia și China oferă ajutor real.

Acest lucru nu eszte real, indiferent de câte ori ar fi repetat, susține East Stratcom Team – EST.

De exemplu, pe 1 aprilie 2020, Russia Today din Franța a anunțat decesul Uniunii Europene și faptul că numai Rusia, China și Cuba dau într-adevăr o mână de ajutor.

În realitate, Comisia Europeană a relaxat legislația fiscală pentru statele membre și a propus înființarea Coronavirus Response Investment Initiative prin care 37 de miliarde de euro vor ajunge în lichidități la firmele mici și în sectorul medical.

S-au distribuit 47,3 milioane de euro pentru proiectele de cercetare COVID-19 și se vor aloca 100 de miliarde de euro pentru ca muncitorii s-și primească salariile și firmele să funcționeze.

Statele membre UE se ajută recirporc. De exemplu, spitalele germane au oferit ajutor pacienților francezi aflați în stare critică și au preluat pacienți din Italia. Cehia a trimis măști în Italia, România, medici.

Informațiile despre răspunsul UE la COVID-19 se găsesc pe site-ul Comisiei Europene.

Propaganda Kremlinului și ajutorul dat Italiei. La Stampa: 80% dintre ajutoare, inutile

Expulzarea diplomaților ruși din SUA și mai multe state UE, considerată PROVOCARE de Rusia

CEDO a condamnat Rusia în cazul asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.