La fel ca peste un milion de egipteni, Ahmed Nada a suferit de hepatită C înainte de a găsi o cale de vindecare într-o țară care a devenit o destinație globală pentru pacienții în căutarea unui tratament.
Bărbatul de 31 de ani a contractat boala în mod accidental când a vrut să doneze sânge.
Înainte, contaminarea cu hepatita C, chiar și când era diagnosticată, rar era investigată sau tratată. Însă un nou medicament ieftin produs în Egipt încă din 2015 și un program de eradicare a virusului i-a permis lui Nada să fie tratat cu ușurință.
”La început am fost foarte furios”, își amintește Nada, referindu-se la momentul în care a aflat că are hepatita C. Apoi s-a înscris pe un site guvernamental dedicat pacienților suferinzi de această afecțiune și a fost îndrumat către cel mai apropiat centru de sănătate.
Până astăzi au fost vindecați circa 1,3 milioane de egipteni, iar Nada spune că întregul proces a fost simplu ”de la momentul înregistrării”.
Prețuri foarte atractive
Egiptul a găzduit vreme îndelungată cel mai înalt nivel de îmbolnăviri de hepatita C din lume, o epidemie declanșată în 1950 ca urmare a unui program național de vaccinare în masă fără seringi sterilizate.
Circa 20% dintre pacienții purtători ai acestui virsul transmis prin sânge, care poate duce la cancer de ficat și ciroză, se recuperează fără a necesita tratament, însă alții pot rămâne infectați pentru mai mult de 30 de ani fără simptome.
”Aproape toate familiile egiptene sunt afectate”, a spus Henk Bekedam, șeful World Health Organization (WHO), într-un raport din 2014 privind boala care a ucis 40.000 de egipteni anual.
Din 2006, Egiptul a investigat răspândirea epidemiei și a negociat importul de medicamente la prețuri reduse.
Primul pas: Compania americană Gilead a dezvoltat Sovaldi, un medicament aprobat de FDA, US Food și Drug Administration în 2013.
Egiptul a reușit să negocieze o reducere de preț pentru acest tratament extrem de scump, estimat la 84.000 de dolari, sau 1.000 de dolari tableta.
Apoi, Comitetul Național egiptean pentru Controlul Hepatitelor Virale a creat un site de internet pentru înregistrarea pacienților, acesta vând imediat succes.
”În prima zi am avut 100.000 de pacienți… în săptămâna următoare 50.000 pe zi”, a spus Manal Hamdy el-Sayed, membru fondator al comitetului.
Un nou succes a fost atins când Egiptul a produs medicamentul în 2015 pe propriul său teritoriu, reducând prețul tratamentului la 1.485 de lire egiptene (circa 70 de euro), declară directorul comitetului Kadry al-Said.
Pacienți străini
O companie egipteană, Tour N’Cure, a profitat de avantajele tratamentului ieftin pentru a atrage pacienți din țările în care medicamentul se vinde la prețuri exorbitante.
Pentru 7.000 de dolari (circa 5.900 de euro), aceasta oferă călătoria cu avionul, cazare o săptămână, teste de sânge și tratament, și chiar și cinci zile dedicate turismului în Egipt.
Compania susține că această sumă reprezintă circa 8% din prețul total al tratamentului aplicat oriunde altundeva, cum ar fi SUA.
Pacienții merg acasă cu recomandări medicale și cu restul de medicamente în buzunar. ”Avem grijă de pacienți din aproape fiecare țară”, spune Mostafa el-Sayed, director executiv al Tour N’Cure, firmă deținută de compania farmaceutică egipteană Prime Pharma.
”Tratamentul funcționează încă din primele cinci zile”, a spus Mirel Dâmboiu, un român de 59 de ani, care s-a dus în Egipt la recomandarea familiei.
Românul va efectua un ciclu final de tratament în septembrie, după ce i se vor face o serie de teste.
Cu acest tratament nou, ”nu ne mai temem” de hepatita C, a spus Sayed, care mai declară că îl îngrijorează un singur lucru: faptul că ”există persoane care nu știu că sunt infectate”.
Afacere mortală cu medicamente. Distribuitorii farma se îmbogățesc pe seama bolnavilor incurabili