UE alocă 95,5 miliarde de euro pentru cercetarea pandemiei de Covid-19 și digitalizare

Europarlamentarii au aprobat pe 27 aprilie, pentru perioada 2021-2027, un buget total de 95,5 miliarde de euro, pentru sănătate, digitalizare și sprijin pentru IMM-uri inovatoare.

Programul pentru cercetare și inovare (2021-2027) denumit Orizont Europa va ajuta sistemele de sănătate ale UE să se pregătească pentru viitoarele pandemii și industria să renunțe la activități care emit gaze de seră și să inoveze.

Este asigurată finanțarea pe termen scurt și lung a cercetării și inovării legate de provocările globale, cum ar fi combaterea schimbărilor climatice, digitalizarea și pandemia de coronavirus.

Orizont Europa include cel mai mare buget de până acum pentru cercetare și digitalizare, se arată într-un comunicat al Parlamentului European. Programul a fost deja pus în aplicare cu titlu provizoriu de Comisia Europeană de la 1 ianuarie 2021.

Parlamentul European a votat: Certificatul Covid nu este obligatoriu pentru călătorii

„Orizont Europa va pregăti Uniunea Europeană pentru viitor prin sprijinirea sistemelor de sănătate, a decarbonizării industriei și a inovării. Programul va sprijini, de asemenea, cercetătorii europeni. O investiție ambițioasă în cercetare și inovare va ajuta Uniunea să abordeze cu succes viitoarele provocări”, a declarat europarlamentarul Dan Nica, raportorul pentru Regulamentul de instituire a programului-cadru Orizont Europa.

„Am reușit să convenim asupra unui buget ambițios și echilibrat, care susține puternic atât cercetarea fundamentală, cât și cercetarea tematică. Avem, pentru prima dată, și un buget dedicat sectorului cultural și sectorului de creație din Europa. Orizont Europa va fi o parte esențială a redresării Europei”, a spus europarlamentarul german Christian Ehler, raportor pentru programul specific de punere în aplicare a programului-cadru Orizont Europa.

Programul Orizont Europa va avea un buget total de 95,5 miliarde EUR, cu 5,4 miliarde EUR din Planul de redresare al Uniunii (Next Generation EU), și include o majorare suplimentară de 4 miliarde EUR din cadrul financiar multianual al UE (CFM).

Orizont Europa are trei piloni. Primul are în vedere excelența științifică și va susține proiectele de cercetare de frontieră dezvoltate și conduse chiar de cercetători prin intermediul Consiliului European pentru Cercetare (CEC). Prin acest pilon vor fi finanțate bursele și schimburile de experiență pentru cercetători și se vor face investiții în infrastructura de cercetare;

Al doilea vizează provocările globale și competitivitatea industrială europeană va sprijini în mod direct cercetarea legată de schimbările de la nivelul societății, precum și de capacitățile tehnologice și industriale. Cu ajutorul acestui pilon se vor stabili aspectele pe care se vor concentra misiunile de cercetare de la nivelul întregii Uniuni Europene. nte și asistență tehnică;

Cel de-al treilea, intitulat Europa inovatoare, intenționează să transforme Europa într-un lider în domeniul inovării și de a consolida Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT).

Europarlamentari francezi, fără imunitate pentru incitare la discriminare

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!