Skip to content

Un medicament comun pentru hipertensiune arterială prelungește durata de viață și încetinește îmbătrânirea la animale

Rilmenidina

Un studiu recent arată că rilmenidina, un medicament utilizat în mod obișnuit pentru tratarea hipertensiunii arteriale, poate încetini procesul de îmbătrânire la viermi, un efect care, ipotetic, ar putea ajuta și oamenii să trăiască mai mult și să rămână mai sănătoși în ultimii ani de viață.

Cercetările anterioare au demonstrat că rilmenidina imită efectele restricției calorice la nivel celular. Reducerea energiei disponibile, dar menținerea nutriției în organism, s-a dovedit a extinde durata de viață la mai multe animale. Însă, dacă acest lucru se aplică și biologiei umane sau dacă reprezintă un risc pentru sănătatea noastră, rămâne un subiect de dezbatere.
►►► O dietă vegană timp de OPT săptămâni poate încetini îmbătrânirea. Descoperirile surprinzătoare ale unui nou studiu

Găsirea unor modalități de a obține aceleași beneficii fără costurile asociate cu reducerea drastică a caloriilor ar putea deschide noi căi pentru îmbunătățirea sănătății la bătrânețe, potrivit unui studiu publicat de Aging Cells și citat de Science Alert.

Într-un studiu publicat în 2023, viermii Caenorhabditis elegans, tratați cu acest medicament – utilizat în mod normal pentru tratarea hipertensiunii – au trăit mai mult și au prezentat valori mai bune în ceea ce privește mai mulți markeri de sănătate, la fel ca în cazul restricției calorice, așa cum sperau oamenii de știință.

„Pentru prima dată, am reușit să demonstrăm în experimentele pe animale că rilmenidina poate crește durata de viață”, a declarat João Pedro Magalhães, un biolog specializat în îmbătrânire moleculară de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie. „Acum suntem dornici să explorăm dacă rilmenidina poate avea și alte aplicații clinice.”

Viermii C. elegans sunt favoriți în studiile de laborator, deoarece multe dintre genele lor au similitudini cu genele din genomul uman. Cu toate acestea, în ciuda acestor asemănări, există totuși o diferență semnificativă între specii.

Testele suplimentare au arătat că activitatea genetică asociată cu restricția calorică a fost observată și în țesuturile renale și hepatice ale șoarecilor tratați cu rilmenidină. Cu alte cuvinte, unele dintre schimbările pe care le aduce restricția calorică la animale, considerate a conferi anumite beneficii pentru sănătate, apar și în cazul unui medicament antihipertensiv pe care mulți oameni îl iau deja.

Un alt aspect descoperit a fost faptul că un receptor biologic de semnalizare numit nish-1 este crucial pentru eficacitatea rilmenidinei. Această structură chimică specifică ar putea fi țintită în încercările viitoare de a prelungi durata de viață și de a încetini îmbătrânirea.
►►► Consumul de brânză te face fericit și poate sprijini îmbătrânirea sănătoasă

„Am descoperit că efectele rilmenidinei de prelungire a duratei de viață au fost anulate atunci când receptorul nish-1 a fost eliminat,” au explicat cercetătorii în lucrarea lor. „Reinstalarea receptorului nish-1 a readus efectul de prelungire a vieții în urma tratamentului cu rilmenidină.”

Dietele cu conținut scăzut de calorii sunt dificil de urmat și vin cu o serie de efecte secundare, precum subțierea părului, amețeli și oase fragile. Deși este încă devreme, se speră că acest medicament pentru hipertensiune ar putea oferi aceleași beneficii ca o dietă cu puține calorii, dar cu mai puține efecte negative asupra corpului.

Ceea ce face din rilmenidină un candidat promițător ca medicament antiîmbătrânire este faptul că poate fi administrat oral, este deja prescris pe scară largă și efectele sale secundare sunt rare și relativ ușoare (inclusiv palpitații, insomnie și somnolență în câteva cazuri).
►►► Cum ne poate ajuta alimentația să încetinim îmbătrânirea creierului

Deși mai este un drum lung de parcurs până să se stabilească dacă rilmenidina ar funcționa ca un medicament antiîmbătrânire la oameni, primele semne din aceste teste pe viermi și șoareci sunt promițătoare. Acum știm mult mai multe despre ceea ce poate face rilmenidina și cum funcționează.

„Cu o populație globală în proces de îmbătrânire, beneficiile întârzierii îmbătrânirii, chiar și într-o mică măsură, sunt imense,” a adăugat Magalhães.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!