Skip to content

Un vaccin anti-Covid 19 pe bază de rechini dăunează grav oceanelor planetei

Zeci de mii de persoane au semnat o petiție inițiată de un ONG american care cere companiilor farmaceutice să nu utilizeze rechinii pentru a dezvolta un vaccin anti-Covid.

Organizația Shark Allies susține că utilizarea rechinilor pentru un vaccin este imprevizibilă și nesustenabilă, pentru că există alternative mai bune.

Rechinii sunt considerați gardienii oceanelor, pentru că au grijă de un sistem vital pentru calitatea vieții noastre și pentru supraviețuirea omenirii.

Există 34 de vaccinuri candidate în evaluarea clinică și 142 de vaccinuri în evaluarea preclinică, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Dintre acestea, 17 utilizează adjuvanți, iar cinci dintre acești adjuvanți au la bază scualenul recoltat din ficatul rechinilor.

Scualenul din ulei de ficat de rechin sporește eficacitatea vaccinurilor și este utilizat cel mai frecvent deoarece este ieftin și ușor de obținut, nu pentru că este mai eficient decât alte surse.

Cum va fi nevoie de miliarde de vaccinuri, numărul rechinilor uciși în fiecare an ar putea fi de sute de mii, ceea ce ar fi un dezastru. Producția de scualen de rechin are la bază o populație limitată  de animale, majoritatea speciilor de rechini fiind deja la niveluri critice din punct de vedere al numărului.

Shark Allies susține că există foarte puțin control al calității și transparenței în industria scualenului de rechini. Aceasta înseamnă că uciderea lor pentru un ingredient cheie al vaccinului este o abordare dăunătoare și distructivă. Mai ales că scualenul poate fi obținut din alternative non-animale mai durabile și fiabile.

Mai mult, majoritatea scualenului de rechin provine din țări în care nu există reglementări clare privind pescuitul și producția de ulei de pește.

Un fapt foarte important de știut este că, potrivit unor rapoarte, speciile protejate de rechini și cele pe cale de dispariție sunt cel mai mult ucise pentru comerțul cu ulei de rechin.

Scualenul de rechin nu este un ingredient unic sau magic. Structura chimică a acestuia apare și la alternative din afara regnului animal:drojdie, bacterii, trestie de zahăr, ulei de măsline și, eventual, chiar din alge.

Un producător american de sculen, care folosește trestia de zahăr, a explicat că poate produce suficient squalen pentru un miliard de vaccinuri într-o lună sau mai puțin. Așadar, uciderea rechinilor este inutilă!

Petiția Shark Allies a fost trimisă autorităților din SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeană și China, dar și tuturor companiilor producătoare de vaccinuri.

De mulți ani, vaccinurile adjuvantate cu scualen au fost folosite pentru a trata sau preveni boli precum diferite tulpini de gripă și coronavirusuri (H1N1, H5N1, H7N9, H7N7, SARS-CoV și MERS-CoV, gripă și rabie). Conform Shark Allies, companii precum GSK, Seqirus și Clover Biopharmaceuticals produc adjuvanți pe bază de scualen de rechin sau care utilizează acești adjuvanți în testarea vaccinurilor COVID-19.

De ce ar alege o companie să utilizeze scualenul derivat din rechini în adjuvanții lor, în locul alternativelor durabile pe bază de plante? Răspunsul e simplu: scualenul pe bază de plante este cu aproximativ 30% mai scumpă decât cel de rechin. Problema este că populația de rechini din oceanele planetei este în continuă scădere din cauza oamenilor.

„Shark Allies nu solicită acestor companii să încetinească procesul unui vaccin COVID-19. În schimb, cerem acestor companii să înlocuiască scualenul de rechin din unii dintre acești adjuvanți de vaccin cu scualen alternativ non-derivat din animale”, se arată în petiția organizației.

Vaccinul antigripal din Uniunea Sovietică, scump și cu efecte dezastruoase pentru români

Guvernul a adoptat Proiectul de Lege privind activitatea de vaccinare a populației în România

În timp ce luptă cu COVID-19, Marcel Vela ține lumânarea lupilor și urșilor, specii protejate

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!