Skip to content

Unul din șase angajați din Marea Britanie își pierde locul de muncă din cauza afecțiunilor psihice

În fiecare an, trei sute de mii de britanici își pierd slujbele din cauza problemelor de sănătate mintală. Iar economia Regatului Unit e păgubită cu aproape 100 de miliarde de lire. E concluzia unui studiu care dorește să schimbe felul în care sunt abordate aceste afecțiuni în câmpul muncii.

Andy, unul dintre cei afectați de astfel de probleme de sănătate, era până de curând agent de vânzări pentru o mare companie auto de lux. În timp ce încerca să-și ducă la îndeplinire sarcinile, în secret se lupta cu depresia și anxietatea. Și nu avea curajul să le spună șefilor.

A fost concediat și acum lucrează într-o imprimerie alături de alți oameni care duc greul problemelor de sănătate mintală. Potrivit unui studiu realizat de Serviciul Național de Sănătate, 1 din 6 angajați din Marea Britanie sunt în situația lui Andy.

„Mă simțeam foarte nesigur și îmi era foarte teamă să discut acest subiect cu șefii. Nu era ceva ce se discuta”, a declarat britanicul.

„Vrem să contribuim la crearea unui mediu în care este în regulă să întrebi «Ești bine?», iar angajatul să poată să răspundă «Nu sunt bine! Am nevoie de ajutor!», urmând a fi sprijinit de angajator”, explică Paul Farmer, unul dintre autorii studiului.

Serviciul Național de Sănătate dar și alte mari companii de stat oferă deja angajaților consiliere și servicii de îmbunătățire a stării psihice a angajaților.

Anual 300 de de mii de britanici rămân fără slujbe din cauza stigmei asociate problemelor de sănătate mintală iar economia pe ansamblu pierde aproape 100 de miliarde de lire sterline, potrivit site-ului stiri.tvr.ro.