Autoritățile spaniole au declanșat astăzi, 30 august 2019, o alertă sanitară din cauza detectării toxinei botulinice în conserve de ton în ulei de floarea soarelui comercializate de DIA.

DIA se numără printre primele trei lanțuri de magazine alimentare din Spania, alături de lanțurile de supermarketuri Lidl și Mercadona.

Reacția autorităților spaniole a venit ca urmare a faptului că patru persoane s-au îmbolnăvit după ce au consumat conserve care conțin ton.

Produsul este distribuit în exclusivitate de lanțul de supermarketuri DIA.

Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentelor ( Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición -Aesan) a recomandat populației să nu consume acest produs și să-l returneze.

DIA este obligată să recuepreze aceste conserve de la consumatori, conform televiziunii La Sexta.

Toxina botulinică este o neurotoxină produsă de o bacterie și este considerată de către Organizația Mondială a Sănătății ca fiind printre cele mai periculoase substanțe din lume.

Provoacă decesul și, cum cel mai ades este găsită în conserve sau alimente fermentate, autoritățile spaniole avertizează că acest tip de alimente trebuie gătite înainte de a fi consumat.

Botulismul are ca simptome oboseală severă, amețeli, tulburări de vedere, gură uscată și dificultăți de a înghiți sau de a vorbi. Mai pot apărea stări de vomă, constipație, diaree sau dureri abdominale.

Mortalitatea este ridicată dacă boala nu este descoperită în fază incipientă. Boala poate provoca paralizie.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?