Catalonia, ziua REFERENDUMULUI: gloanțe de cauciuc, urne sechestrate, bătrâni brutalizați

Tensiuni extreme în Catalonia în ziua referendumului pentru independență. În această dimineață forțele de ordine spaniole au descins în mai multe sedii electorale și au folosit chiar și gloanțe de cauciuc pentru a împiedica desfășurarea referendumului.

Poliția spaniolă a folosit forța împotriva miilor de persoane care așteptau în fața secțiilor să poată vota. Cel puțin 40 de persoane au fost rănite. Descinderile poliției au împiedicat desfășurarea votului în mai multe sedii electorale. În plus, au fost sechestrate urnele, unele fiind deja pline.

Potrivit guvernului catalan, 73% dintre secții sunt momentan deschise, în multe cazuri votul desfășurându-se fără incidente. Rezistența populației catalane a fost pașnică și pasivă. Mulți s-au așezat în fața sediilor pentru a opri avansarea agenților spanioli. Garda Civilă a intervenit în special în sediul din San Julià de Ramis, provincia Girona, unde era așteptat președintele catalan Carles Puigdemont, care însă a votat la o altă secție, la fel ca vicepreședintele Oriol Junqueras.

Pentru a evita afectarea referendumului în urma închiderii unor secții de către poliție, guvernul catalan a informat că alegătorii pot vota la orice secție din țară.

Puigdemont a denunțat ”brutalitatea nejustificată a poliției spaniole”, afirmând că ”este o rușine care va însoți pentru totdeauna imaginea statului spaniol”. Poliția catalană, Mossos d’Esquadra, a decis să nu intervină și să nu respecte ordinele, astfel intervenind numai poliția națională.

Purtătorul de cuvânt al guvernului catalan, Jordi Turull, a declarat că ”din vremea franchismului” nu s-a mai văzut o ”violență a statului” precum cea exercitată în Catalonia ”împotriva democrației”.

Prefectul spaniol în Catalonia, Enric Millò, căruia guvernul catalan i-a cerut demisia imediată – a definit referendumul a fi ”o farsă” și a afirmat că ”am fost constrânși să facem ceea ce nu voiam să facem”.

Garda Civilă a întrerupt comunicarea prin internet la mai multe secții pentru a împiedica votul. În unele sedii electorale intervenția agenților spanioli a fost deosebit de brutală, folosindu-se bastoane chiar și împotriva unor persoane vârstnice.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *