Skip to content

Închirierea în Spania: Când poate un proprietar să dea afară în mod legal un chiriaș

Închirierea în Spania: Când poate un proprietar să dea afară în mod legal un chiriaș

Există proprietari buni și răi în Spania și există și chiriași buni și răi. Uneori, decizia de a înceta un contract de închiriere vine ca urmare a altor motive.

Oricum ar fi, chiriașii și proprietarii deopotrivă ar putea, la un moment dat, să aibă în vedere condițiile în care un proprietar poate rupe contractul de închiriere și poate cere chiriașilor să plece.

Iată motivele care, conform legislației spaniole, pot fi invocate pentru a înceta un contract de închiriere:

Neplata chiriei

Un motiv evident, deoarece aceasta este principala responsabilitate contractuală a chiriașului. Dacă nu plătiți chiria, proprietarul are dreptul de a vă evacua dacă plățile încalcă orice acord de întârziere a plății pe care îl aveți.

Animale de companie

Multe contracte de închiriere includ clauze care specifică dacă chiriașul poate avea animale de companie în casă. Unii proprietari acceptă să primească animale de companie, alții nu. Dacă în contract se precizează că este interzis cu animale de companie în locuință și, în ciuda acestei precizări, chiriașul aduce animale, proprietarul poate solicita evacuarea.

Rezilierea contractului

La încheierea efectivă a contractului de închiriere, chiriașul este obligat să părăsească proprietatea. În acest sens, proprietarul trebuie să comunice, cu cel puțin 30 de zile înainte, disponibilitatea de a nu reînnoi contractul de închiriere. În caz contrar, contractul de închiriere va fi prelungit.

Subînchiriere

Majoritatea contactelor de închiriere din Spania interzic în mod expres subînchirierea proprietăților sau a camerelor din contract. Dacă chiriașul nu are permisiunea contractuală, dar oricum subînchiriază proprietatea, acesta poate fi dat afară.

Nerespectarea regulilor „comunității”

Dacă un chiriaș nu respectă regulile „de la comunidad” (cum ar fi o asociație de proprietari) în clădirea în care se află proprietatea închiriată, proprietarul ar putea avea dreptul de a-l evacua. În general, chiriașii pot fi evacuați ca urmare a unui comportament enervant, nesănătos, dăunător sau periculos pentru alți rezidenți.

În aceste cazuri, comunitatea însăși ar putea iniția acțiuni în justiție împotriva chiriașului cu scopul de a-l evacua imediat.

Activități ilegale

Dacă un chiriaș desfășoară activități ilegale în locuință, proprietarul are dreptul de a rezilia contractul și de a-l da afară.

Executarea de lucrări în locuință

Chiriașii nu pot efectua lucrări majore pe proprietate fără acordul expres scris al proprietarului. Orice renovare care modifică configurația casei (inclusiv spații de depozitare și locuri de parcare) trebuie să fie aprobată în prealabil de către proprietar. În caz contrar, chiriașul ar putea fi obligat să repare daunele și, probabil, contractul de închiriere va fi reziliat.

Cumpărarea/vânzarea proprietății

Dacă un proprietar vinde proprietatea, noul proprietar poate evacua chiriașul dacă dorește. Dacă se întâmplă acest lucru, chiriașii au unele drepturi legale și nu pot fi aruncați imediat pe stradă – de obicei pot rămâne maxim trei luni de la vânzarea proprietății.

Proprietarul are nevoie de proprietate

Dacă proprietarul sau oricare dintre membrii familiei sale (de sânge, adopție sau foști soți și soții) au nevoie de proprietate pentru ei înșiși, trebuie să informeze chiriașul și să îi acorde un termen de două luni pentru a elibera proprietatea. Pentru ca acest lucru să fie posibil, Legea Arendei Urbane impune ca cel puțin un an de valabilitate a contractului să fi trecut, iar proprietarul sau membrul familiei trebuie să ocupe locuința în termen de maximum trei luni de la evacuarea chiriașului.

Întrerupere de contract

În general, încălcarea oricărei clauze a contractului de închiriere este un motiv justificat pentru evacuarea unui chiriaș. Merită să rețineți că, din punct de vedere tehnic, un proprietar are dreptul de a da afară un chiriaș pentru orice încălcare a oricărei clauze din contract, așa că asigurați-vă că citiți și textul din contract scris cu litere mici.

SPANIA a adoptat noi reguli privind angajarea imigranților

Plecați definitiv din Germania? Procedurile pentru reziliere contract telefon, internet, chirie și alte informații importante

Chiria în AUSTRIA. Ce sumă poate fi solicitată drept garanție