Proteste în Barcelona după condamnarea separatiștilor catalani la închisoare – VIDEO

De la 9 la 13 ani de închisoare. Condamnările hotărâte de judecătorii Curții Supreme a Spaniei împotriva a 12 lideri separatiști catalani, după un proces de patru luni, privind evenimentele care au declanșat cea mai gravă criză politică din Spania din ultimii 40 de ani, sunt foarte grele.

O sentință aspră care a dorit să pedepsească proclamarea unilaterală a independenței Cataloniei, în octombrie 2017, după un referendum care a fost și rămâne ilegal pentru guvernul de la Madrid.

Reacția politicienilor și a cetățenilor care susțin dreptul regiunii autonome bogate de a se separa de țara mamă și care au protestat cu miile pe rețelele de socializare și pe străzile din Barcelona a fost imediată.

Nouă lideri catalani au fost condamnați pentru răzvrătire. Printre aceștia se numără fostul vicepreședinte al Guvernului Cataloniei – Generalitat, Oriol Junqueras, care a primit cea mai grea pedeapsă, 13 ani de închisoare, fostul președinte al parlamentului catalan Carmen Forcadell, și „cei doi Jordi”, Sànchez și Cuixart.

Patru foști miniștri au fost condamnați pentru fraudare, iar alți trei, singurii care nu se află în detenție preventivă, au fost condamnați doar pentru infracțiunea de nesupunere.

Nimănui nu i-a fost recunoscută infracțiunea de „rebeliune”, pentru care acuzarea ceruse 25 de ani.

La scurt timp după sentință, judecătorul Pablo Llarena a emis un nou mandat internațional de arestare pentru fostul președinte al Cataloniei, Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia. Și tocmai el este unul dintre primii care a reacționat la condamnări în cadrul unei conferință de presă la Waterloo.

“Nu ne vor opri până nu anulăm toate efectele represiunii și vom respira libertatea. Nu există altă cale decât un nou referendum în care să putem spune ce vrem și cum vrem. Trebuie să știe că nu acceptăm o soluție bazată pe represiune și condamnări “, a spus el.

Răspunsul actualului președinte al Generalitat, Quim Torra, care a scris două scrisori prim-ministrului responsabil Pedro Sanchez și regelui Felipe VI, în care acuză Spania că „și-a pierdut credibilitatea”, este, de asemenea, dur.

“Condamnați ar trebui să fie cei care au ordonat agresiunea nediscriminată împotriva cetățenilor pașnici, care nu au comis nicio infracțiune, ci au votat doar”, scrie Torra în scrisorile referitoare la violența poliției.

În stradă au ieșit și vedetele echipei de fotbal Barca care au cerut guvernului de la Madrid să înceapă o negociere pentru eliberarea liderilor politici din închisoare. Însă executivul spaniol ridică un zid si apără decizia Curtii Supreme.

“Nimeni nu este mai presus de lege. În Spania nu există prizonieri politici, ci mai degrabă unii politicieni aflați în închisoare pentru încălcarea legilor democratice”, a spus Sanchez într-o conferință de presă.

“Nu există nicio constituție în Europa care să permită unei regiuni să declare independența unilateral”, a subliniat ministrul de Externe, Josep Borrell.

Și în ciuda apelurilor lui Sanchez de a deschide o nouă fază de dialog, având în vedere și alegerile dificile din 10 noiembrie, patru în patru ani, mii de separatiști au ieșit pe străzile din Barcelona și alte orașe catalane pentru a protesta împotriva sentinței.

Au fost momente de tensiune pe terminalul unu al aeroportului orașului, unde a avut loc cea mai mare demonstrație, când poliția a respins sute de persoane cu bastoane în interiorul stației de metrou și apoi a închis linia care leagă centrul cu aeroportul.

Măsura nu a oprit protestul, mii au decis să parcurgă pe jos distanța care separă aeroportul de Barcelona, ​​aproximativ trei ore și jumătate de mers.

Potrivit Mossos d’Esquadra, poliția catalană ajunsă la fața locului în formație antirevoltă, au fost aproximativ 8.000 de persoane în zona de parcare și în alte părți.

Peste o sută de zboruri au fost anulate ca urmare a protestelor, în timp ce sute de persoane s-au adunat seara în piețele din centrul orașului catalan.

O nouă mobilizare a fost convocată pentru miercurea viitoare la simbolica Puerta del Sol din Madrid.

CATALONIA şi-a declarat independența faţă de Spania. Catalanii au ieşit în stradă

Criza politică alungă firmele din Catalonia. Peste 1.200 au demarat proceduri de mutare a sediului

Independența nu este râvnită numai de Catalonia. Iată alte regiuni din UE cu aceleași aspirații

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?