Român din Spania, concediat pentru că a mâncat o ciocolată la locul de muncă

Curtea Supremă din Spania a confirmat luni, 14 ianuarie, ca fiind întemeiată concedierea unui român de către lanțul de supermarketuri Dia după ce a fost prins consumând un baton de ciocolată din magazin.

Bărbatul, angajat la o unitate Dia din localitatea Mallen, provincia Zaragoza, a luat de pe un raft ciocolata, care se vindea cu mai puțin de 2 euro, și a consumat-o în timpul programului de muncă.

Românul a făcut contestație împotriva concedierii sale și s-a adresat unui tribunal de muncă.

Însă judecătorii acestei instanțe au decis pe 23 octombrie 2017 că a fost vorba de o concediere legală întrucât au fost încălcate condițiile contractuale.

În 2018, Curtea Superioară din Aragon a confirmat decizia într-o sentință în care arată că acuzațiile aduse angajatului justifică concedierea disciplinară, în ciuda valorii extrem de reduse a ciocolatei.

De asemenea, această instanță a subliniat că nu a sesizat nicio dovadă de discriminare ca urmare a statutului de lucrător imigrat a românului și a subliniat că angajatorul a concediat și alți angajați „pentru infracțiuni similare, indiferent de naționalitatea lor”.

În hotărârea sa, Curtea Superioară a menționat și că la semnarea contractului angajații sunt informați că nu pot consuma pe timpul programului produse expuse la vânzare și că pe pereți sunt afișate avertismente care reamintesc acest lucru

Avocatul românului a fost făcut recurs împotriva acestei sentințe la Curtea Supremă.

În cererea sa a solicitat să fie considerată abuzivă concedierea românului, așa cum s-a întâmplat în cazul unui lucrător din Valencia concediat pentru că a consumat produse din raionul de patiserie a supermarketului în care era angajat.

Însă judecătorii au arătat că sunt două cazuri cu totul diferite, angajatul din Valencia consumând produse de patiserie în timpul programului de muncă în scopul de a le verifica calitatea, scrie elPeriodico.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA