Skip to content

Spania: Amenzi de până la 200.000 €‎ sau închisoare pentru abuzuri asupra animalelor de companie

Spania: Noi măsuri pentru protejarea animalelor de companie. Abuzurile, pedepsite cu amenzi de până la 200.000 €‎

Spania a adoptat schimbări radicale la legile naţionale privind bunăstarea animalelor prin care oferă animalelor de companie, considerate „fiinţe conştiente”, o protecţie legală mai solidă împotriva neglijenţei, abandonului sau abuzului.

Persoanele condamnate pentru abuzul animalelor vor suporta sancţiuni legale mai dure potrivit noii legi privind „protecţia drepturilor şi bunăstării animalelor”, adoptată joi de Congresul Deputaţilor din Spania.

SPANIA: Legea care permite eutanasia a intrat în vigoare. Episcopii catolici o critică vehement

Legea vizează protejarea unui număr estimat de 26 de milioane de animale de casă de pe teritoriul Spaniei, majoritatea câini şi pisici. Reformele pentru bunăstarea animalelor, promovate de guvernul de coaliţie de stânga, au provocat în anumite momente dezbateri aprinse în Spania.

Potrivit acestei legi, câinii nu pot fi lăsaţi singuri mai mult de o zi, iar pisicile nu pot fi lăsate singure mai mult de trei zile. Animalele de companie trebuie cazate într-o manieră adecvată speciei, protejate de frig şi căldură, şi trebuie să primească tratament veterinar atunci când este cazul.

Spania va solicita totodată stăpânilor de animale să încheie o asigurare de răspundere civilă pentru animalele de companie pe care le deţin.

Relele tratamente precum şi alte încălcări ale codului bunăstării animalelor sunt pasibile de amenzi de până la 200.000 de euro sau chiar sentinţe cu închisoarea. Dacă o persoană şi-a abuzat animalul de companie, animalul va fi confiscat şi va fi încredinţat unui centru pentru animale.

Închirierea în Spania: Când poate un proprietar să dea afară în mod legal un chiriaș

Animalele de companie pot fi ucise doar dacă se demonstrează că pun în pericol sănătatea publică sau la recomandarea unui veterinar.

Legea nu se aplică animalelor de la ferme.

Câinii de vânătoare, care sunt câteodată trataţi cu o cruzime deosebită, au fost exceptaţi din prevederile legii în urma protestelor asociaţiilor de vânători. Excepţiile se aplică de asemenea câinilor poliţişti şi câinilor însoţitori precum şi câinilor de turmă, scrie Agerpres citând Reuters.