SPANIA: Amnesty International a calificat drept alarmante condițiile de trai din căminele de bătrâni

Organizaţia Amnesty International a calificat drept alarmante condiţiile de trai ale rezidenţilor în căminele de vârstnici din regiunile spaniole Madrid şi Catalonia, informează AFP, potrivit Agerpres.

Anunțul Amnesty International din 3 decembrie condamnă sever în raportul publicat joi situaţia din aceste cămine, apreciind că marea majoritate a vârstnicilor găzduiţi în asemenea instituţii nu au fost trataţi corespunzător în primul val al pandemiei. Mii de persoane în vârstă au decedat în urma infectării cu noul coronavirus,

Potrivit organizaţiei, măsurile luate în cele două regiuni au fost ineficiente şi inadecvate. Mai mult, nu au fost respectate drepturile rezidenţilor. Situaţia din aceste cămine a rămas alarmantă în timpul actualului al doilea val, mai anunță Amnesty International.

Se estimează că aproape jumătate din decesele raportate în Spania în timpul pandemiei, aproape 46.000, au fost înregistrate în rândul vârstnicilor din cămine.

SPANIA: Madrid și Catalonia, cele mai afectate zone. Aproape 7.000 de morți

Potrivit Amnesty International, conform un raport guvernamental care urmează să fie publicat în curând, între p 47% şi 50% din totalul deceselor provine din aceste instituții.

Rezidenţii din căminele de bătrâni madrilene şi catalane nu au fost duşi la spital când era nevoie, au fost izolaţi în camerele lor, uneori cu săptămânile, fără a avea contact cu familiile lor.

Unii nici nu au putut să moară în demnitate în cursul primelor luni ale pandemiei. Protocoalele regionale care recomandau îngrijirea persoanelor în vârstă în căminele unde erau internate, în loc să fie trimise la spital nu au fost modificate, în pofida caracterului lor discriminatoriu, se mai arată în raport.Accesul rudelor nu este nici acum garantat.

Autorităţile nu au suplimentat efectivele personalului din cămine, această situaţie având originea în măsurile de austeritate şi reducerile bugetare determinate de criza financiară din 2008.

„O criză sanitară nu poate constitui o scuză pentru a nu le acorda persoanelor în vârstă îngrijirea adecvată. Căminele de vârstnici nu sunt parcări pentru cei de vârsta a treia”, a comentat Esteban Beltran, directorul Amnesty International Spania.

SPANIA: Numărul deceselor a scăzut sub pragul psihologic de 500 în 24 de ore. Totalul depășește 20.000

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?