Spania are printre cele mai scăzute rate de infectare. Un nou val pandemic nu este exclus

Spania înregistrează una dintre cele mai scăzute rate de infectare din Europa, raportând doar 63 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, potrivit AFP preluată de Agerpres.

Țara are una dintre cele mai mari rate de vaccinare, urmarea fiind numărul mic de infectări. Cu toate acestea, nu este complet protejată de un alt val pandemic, mai arată sursa citată.

Comparativ cu Spania, rata de infectare din Italia este de două ori mai mare, din Germania, de șase ori, iar cea din Marea Britanie de 12 ori, conform unui bilanţ întocmit de jurnaliştii AFP pe baza datelor oficiale.

Prim-ministrul Pedro Sanchez a declarat pe 10 noiembrie că situaţia epidemiologică din Spania este pozitivă și că este mai mult decât satisfăcut ţinând cont de ceea ce se întâmplă în ţările din jur.

Populaţia Spaniei a fost mult mai puţin reticentă în privința vaccinării, 79% dintre locuitori având deja schema completă, comparativ cu Marea Britanie şi Germania, unde acest procent este de 67%.

Avertizările experților

Un cercetător de la Institutul de biomedicină din Valencia a explicat că și clima mai blândă a jucat un rol pentru că permite încă spaniolilor să se întâlnească în aer liber şi să mănânce la terase.

În Spania nu mai există restricţii privind numărul persoanelor autorizate să se întâlnească, iar viaţa de noapte a fost reluată, dar măştile sanitare rămân obligatorii în spaţiile închise.

Cu toate acestea, epidemiologii avertizează că numărul de infectări poate crește din cauza vremii nefavorabile. În plus, protecţia oferită de vaccinuri tinde să scadă odată cu trecerea timpului şi există riscul de apariţie a unor variante noi ale virusului.

„Ştim cum se transmite virusul. Când vine frigul şi se înserează mai devreme, avem tendinţa să mergem în interior şi acolo este locul în care virusul se răspândeşte”, a declarat un medic.

Chiar dacă Spania are una dintre cele mai mari rate de vaccinare din Europa, epidemiologii refuză să vorbească despre imunitatea colectivă. Aceasta nu va putea fi atinsă doar prin intermediul vaccinurilor anti-COVID-19 pentru că acestea nu reduc riscul de infectare.

Experții americani de la Institutul de date şi evaluare medicală din Seattle susțin că Spania ar trebui să se confrunte cu o creştere a numărului de cazuri de COVID-19 începând de la jumătatea lunii noiembrie.

Creșterea va fi una importantă în decembrie și va atinge un vârf spre sfârşitul acestui an. Chiar dacă ratele de infectare vor fi mari, persoanele vaccinate nu vor face o formă severă a bolii, a mai explicat cercetătorul de la Institutul de biomedicină din Valencia.

Merkel a cerut o întâlnire urgentă cu premierii landurilor pentru stoparea noului val de COVID-19

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!