Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunțat luni, 30 martie 2020, alte măsuri restrictive. Numai angajații care sunt esențiali pentru economie au voie să-și părăsească locuințele și să meargă la muncă.

Lista meseriilor care se pot practica a fost publicată în Monitorul Oficial duminică noaptea după ce a fost aprobată într-o ședință de urgență a guvernului.

Persoanelor li se permite să-și părăsească locuințele numai dacă merg: la cumpărături (alimente sau medicamente), să-și viziteze rudele bolnave sau vulnerabile, la spital sau să-și plimbe animalele de companie.

Aceste măsuri sunt valabile până cel puțin în data de 12 aprilie, dar perioada poate fi extinsă dacă este nevoie, scrie publicația spaniolă de limbă engleză The Local.

Restricțiile nu se aplică persoanelor a căror meserie este esențială în sectorul medical, inclusiv veterinari și opticieni; în sectorul alimentației, inclusiv hrana pentru animale de companie; în sectorul energetic, IT, telecomunicații sau media.

Angajații din sectorul de îngrijire al bătrînilor sau al persoanelor vulnerabile, precum și cei care lucrează în tutungerii pot merge la muncă.

Cei care lucrează în domeniul cercetării și dezvoltării sau biotehnologiei și își concentrează activitatea pentru găsirea unor soluții la criza coronavirusului au voie să se deplaseze la serviciu.

Groparii, inclusiv directorii firmelor de pompe funebre, sunt excluși de la obligația de a sta acasă.

La fel, cei care au grijă de animale, distribuie ziare sau le vând la chioșcuri.

Persoanelor angajate în sectorul financiar, inclusiv bănci, firme de asigurări și fonduri de investiții, li se permite deplasarea la serviciu pentru activitățile esențiale.

Angajații restaurantelor care fac livrări la domiciliu sunt de asemenea scutiți de obligativitatea de a sta acasă.

Celor din domeniul hotelier li se cere să fie în alertă pentru a oferi cazare în caz de urgență.

Persoanele care lucrează în producție pentru asigurarea lanțului de furnizare de echipamente medicale, sanitare sau de curățenie au permisiunea să se deplase la locul de muncă.

Lucrătorii din transportul public, de bunuri și mecanicii care repară autovehicule ce transportă bunuri sau autovehiculele serviciilor de urgență pot merge la muncă.

Angajații penitenciarelor, cei din serviciile de urgență și cei ai firmelor private de pază sunt excluși de la obligația de a rămâne acasă

Băncile vor funcționa în continuare pentru a asigura serviciile de bază și unele sucursale vor fi deschise. Dar numai persoanele care au programare pot intra în bancă.

ATM-urile rămân funcționale, dar se încurajează tranzacțiile online acolo unde este posibil.

Oficiile poștale sunt esențiale, dar vor funcționa numai între orele 09.30 – 12.30 și numai pentru serviciile de bază. Poștașii trebuie să fie prezenți la muncă.

Toate meseriile în afara celor enumerate mai sus trebuie să se facă de acasă dacă e posibil.

Cei care nu pot munci de acasă vor fi în continuare plătiți și vor recupera ulterior orele pierdute.

Ministrul Muncii, Yolanda Díaz, a explicat după ședința de guvern că angajatorii trebuie să le plătească angajaților salariul integral în următoarele două săptămâni cu condiția ca aceștia din urmă să recupereze orele pierdute înainte de 31 decembrie.

„Vorbim despre o perioadă de opt zile lucrătoare, pentru că zilele de 9 și 10 aprilie sunt zile libere în majoritatea regiunilor Spaniei”, a adăugat ministrul.

Pentru traficanții de droguri pe ruta Spania – România nu există stare de urgență

CORONAVIRUS: Care sunt drepturile românilor care lucrează în Spania

FRANȚA: Pandemia de coronavirus va atinge vârful la sfârșitul acestei săptămâni

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!