Skip to content

SPANIA: Documentul necesar românilor pentru deplasarea la secțiile de votare în perioada 5-6 decembrie

Ambasada României la Madrid a realizat demersuri pentru a asigura deplasarea fără restricții a cetățenilor români către/de la secțiile de votare din Spania, în vederea exercitării dreptului de vot sau pentru a participa la activitățile birourilor electorale, în zilele de 5 și 6 decembrie 2020.

Acest document este necesar având în vedere considerare evoluțiile epidemiologice care au determinat autoritățile spaniole să introducă restricții de circulație a persoanelor.

Ambasada României pune la dispoziție un document de tip „salvoconducto” care poate fi prezentat la un eventual control al autorităților spaniole, împreună cu un document de identitate românesc.

Documentul poate fi descărcat AICI.

La 20 noiembrie 2020, Spania a fost eliminată de pe lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, potrivit Hotărârii nr. 55 din 20.11.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Pe de altă parte, la intrarea pe teritoriul Spaniei se menține măsura privind obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ Covid-19 de către toate persoanele care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat, inclusiv România, pe cale aeriană sau maritimă.

Testul trebuie să fie efectuat cu maximum 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniol.

Cetățenii români cu domiciliul în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în străinătate, în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu; pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu; pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Potrivit art.1 din Decizia nr 35 a Biroului Electoral Central, alegătorul care deține unul dintre actele de identitate enumerate mai sus, al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, își poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din data de 6 decembrie 2020 în baza acestuia.

La acest scrutin electoral se va utiliza Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Potrivit prevederilor Legii nr. 208/2015, cetățenii români cu domiciliul în România, care au fost înscriși în Registrul electoral cu adresa de reședință în străinătate, își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării, însoțite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar.

Principalele măsuri pentru prevenirea contaminării şi limitarea riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) în cazul secțiilor de votare din străinătate sunt similare cu cele implementate pentru desfășurarea activităților electorale în România.

Printre acestea se numără: purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanţii la procesul electoral pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot; asigurarea distanţării fizice de minimum un metru între participanţii la procesul electoral; dezinfecţia periodică şi după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la procesul electoral; dezinfecția sau nebulizarea, după caz, a sediilor secţiilor de votare, înainte și după terminarea votării, în ambele zile de votare; dezinfecția periodică a suprafețelor și a instrumentelor necesare votării, pe durata derulării procesului electoral.

Aceste măsuri vor fi coroborate cu măsurile sanitare în vigoare în statul de reședință, regiunea și localitatea în care este organizată secția de votare din străinătate.

GERMANIA: Lista secțiilor de votare pentru alegerile parlamentare din România

FRANȚA: Lista secțiilor de votare pentru alegerile parlamentare din România

ALEGERI PARLAMENTARE: Românii aflați în Malta și Nigeria nu vor putea vota la urne. În alte țări, votul va depinde de COVID-19