Guvernul spaniol a permis ca din data de 13 aprilie 2020 milioane de muncitori să revină la serviciu, dar aceștia nu au echipament de protecție împotriva COVID-19.
Conform publicației spaniole de limbă engleză The Local, patru milioane de muncitori au revenit luni la locurile lor de muncă după săptămâni de hibernare economică.
În această perioadă, doar angajații din serviciile și industriile importante au avut voie să muncească.
Grupuri ale oamenilor de afaceri și sindicatele din Spania au atras atenția asupra faptului că în marea lor majoritate aceste firme nu dețin echipamente pentru a-și proteja angajații de noul coronavirus.
Acest fapt a fost confirmat și de Íñigo Fernández de Mesa, vicepreședintele Confederației Întreprinderilor din Spania – CEOE. Firmele nu au suficiente echipamente de protecție cum ar fi mănuși sau măști.
Mai mult, există lacune legislative privind protocoalele de sănătate pentru firme.
„Este posibil ca firmele mari să aibă stocuri de echipamente, dar cele mici și mijlocii nu au această posibilitate”, a declarat el pentru un post de televiziune.
În Spania, 95% dintre firme fac parte din categoria celor mici și mijlocii.
„Testele, măștile, mănușile, soluții pentru igienizarea mânilor și alte echipamente sunt esențiale pentru a garanta siguranța muncitorilor. Sunt sigur că firmele vor încerca să-și protejeze angajații cât de mult pot. Cele care văd că nu pot evita riscurile ăși vor amâna deschiderea”, a mai declarat Íñigo Fernández de Mesa.
Ministrul de Interne spaniol anunțat pe 11 aprilie că va începe distribuirea a 10.000.000 de măști pentru persoanele care folosesc transportul în comun, re3ferindu-se în mod clar la muncitorii care și-au început de luni serviciul.
Această măsură de revenire a muncitorilor, cu toate că nu este obligatorie, a fost criticată de guvernele regionale și de adversarii politici ai guvernului socialist de la Madrid.
Principalele sindicate din Spania CCOO și UGT nu au fost de acord cu această măsură, reprezentanții lor declarând că recomandările guvernului sunt dificil de aplicat și au cerut companiilor să nu-și cheme salariații la muncă dacă nu li se poate garanta siguranța.
Premierul spaniol Pedro Sánchez a justificat măsura recomandării reînceperii activității prin prisma faptului că încearcă să evite colapsul economic.
Muncitorii vulnerabili, precum și cei care au simptome de COVID-19 trebuie să rămână acasă.
Un studiu făcut în Spania a arătat că prim-ministrul Spaniei este singurul lider politic dintr-o listă care include pe Boris Johnson, Donald Trump, Angela Merkel, Giuseppe Conte și Emmanuel Macron care și-a pierdut din popularitate de la începutul pandemiei.
Disperat după țigări ieftine din Spania, un francez a ignorat carantina și s-a rătăcit în Pirinei
MAI va verifica dacă printre românii trimiși din Spania sunt și infractori
Pentru traficanții de droguri pe ruta Spania – România nu există stare de urgență