SPANIA: O nouă mutație a Sars-Cov-2 care se răspândește în Europa ar putea fi legată de lucrătorii din agricultură

Cercetătorii elvețieni și spanioli au descoperit că noul coronavirus a suferit o mutație la începutul verii și că această variantă se răspândește în mai multe state din Europa.

Studiul a fost finanțat de Universitatea din Basel. La el au participat și cercetători din cadrul consorțiului SeqCOVID-SPANIA, finanțat prin proiectul Instituto de Salud Carlos, precum și de Consiliul Național de Cercetare Spaniol.

Noua variantă a SARS-CoV-2 a apărut la începutul verii 2020, probabil în Spania și de atunci s-a răspândit în mai multe țări europene. Mutația a fost observată pentru prima dată în Spania în iunie și a fost găsit și la pacienți din  Elveția, Irlanda, Marea Britanie, Norvegia, Letonia, Olanda și Franța.

Cercetătorii au observat că această variantă a fost exportată din Spania în alte țări europene de mai multe ori și că o mare parte din diversitatea acestui cluster din Spania este observată în întreaga Europă.

În prezent, nu este clar dacă această variantă se răspândește din cauza turiștilor. Relaxarea restricţiilor de călătorie în vară şi faptul că Spania este o importantă destinaţie turistică au facilitat răspândirea acestei variante a genomului noului coronavirus, potrivit unui comunicat publicat de Universitatea din Basel, preluat de Agerpres.

Apariţia acestei mutaţii în Spania, în timpul lunilor de vară, ar putea fi corelată de și prezența lucrătorilor agricoli în nord-estul țării.

Datele arată că această nouă variantă a virusului nu este mai periculoasă decât celelalte sau că este singura ce prevalează în cel de-al doilea val european al pandemiei de COVID-19. În acest al doilea val au fost identificate şi alte mutaţii.

Spania: Iunie 2020, luna cu cel mai mare număr de noi şomeri în agricultură din ultimul deceniu

Fața obscură a agriculturii italiene: Românii, printre muncitorii exploatați și prost plătiți

Cetățean german, urmărit general pentru exploatarea unor sezonieri din România