SPANIA: Operațiune de amploare pentru arestarea unui român implicat în traficul de arme

O operațiune de amploare a Poliției spaniole a dus la arestarea mai multor nouă persoane bănuite că sunt implicate în traficul de arme.

Rețeaua era, potrivit publicației Euro Weekly News, condusă de un român din Alicante. Euro Weekly News este cel mai mare ziar de limbă engleză din Spania, cu un tiraj de aproape 600.000 de numere.

Membrii grupării au fost arestați în șapte localități din Spania, la anchetă participând polițiști din SUA și România.

FRANȚA: Un român, fost subofițer în Legiunea Străină, a fost condamnat pentru trafic de arme

„Operațiunea Treta” a avut loc simultan în Alicante, Murcia, Granada, Ciudad Real, Guipúzcoa, Barcelona și Madrid. Inițiată în 2019, ea a juns la final prin arestările făcute în săptămâna 30 noiembrie – 5 decembrie 2020.

Românul care este considerat șeful grupării era de mai multă vreme supravegheat de către autorități. El este acuzat că a cumpărat arme ilegale din surse din Europa de Est și apoi le-ar fi oferit spre vânzare online.

Această activitate i-a adus și o investigație a autorităților din România. Conform sursei citate, liderul grupării cumpăra arme concepute pentru a trage gloanțe oarbe, dar apoi echipa sa le modifica într-un atelier din Alicante astfel încât să poată fi folosite cu muniție de război.

În timpul „Operațiunii Treta”, anchetatorii au găsit în timpul perchezițiilor legitimații aparținând Poliției Naționale spaniole și Guardia Civil, dar și 31 de documentate militare de identitate în alb, precum și o vestă antiglonț.

Potrivit publicației Diario de Mallorca, liderul grupării este fugar și se pare că se află în Statele Unite.

GERMANIA: Arme și obiecte periculoase, depistate în cadrul unui control de frontieră în mașina unui român

Organizația ar fi pus de-a lungul anilor pe piața neagră sute de arme de diferite tipuri.

În acest moment, au fost arestate nouă persoane, iar alte șase sunt anchetate. Printre cei arestați un colaborator la Madrid și locotenentul liderului, un bărbat din Alicante care locuia în Monforte del Cid. Acesta este considerat „meșterul” grupului și deținea atelierul în care erau modificate armele.

Ancheta a început în Valencia la sfârșitul anului 2019 ca urmare a unor anunțuri pe internet de vânzări de pistoale.  Jurnaliștii spanioli susțin că liderul grupării este cunoscut în România ca fiind traficant de arme și că de la noi din țară ducea în Spania cea mai mare parte a mărfii.

La percheziții au fost găsite 26 de arme scurte (pistoale și revolvere), zece arme cu țeavă lung și 9.928 cartușe inclusiv muniție de război. Au fost confiscate mașini și unelte pentru modificarea armelor și muniției, 20.195 euro în numerar și 42 de kilograme de marijuana.

Presupuși traficanți români de arme, trimiși în judecată de DIICOT. Au fost filmați de jurnaliști britanici, anchetați încă de procurori

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA