Skip to content

Spania recrutează șoferi de camion din Maroc pentru a-și acoperi deficitul de forță de muncă

Spania recrutează șoferi de camion din Maroc pentru a-și acoperi deficitul de forță de muncă

Spania va instrui și angaja un grup de șoferi de camion marocani cu scopul de a canaliza migrația către sectorul de transport din Europa, afectat de o lipsă acută de forță de muncă, a declarat pentru Reuters un înalt oficial spaniol.

Marile economii occidentale, inclusiv Spania, au suferit astfel de lipsuri în ultimii doi ani, ceea ce a dus la probleme de aprovizionare și blocaje. Europa avea nevoie în 2021 de aproximativ 400.000 de șoferi de camion, potrivit cifrelor Asociației Europene a Transportatorilor Rutieri.

Programul-pilot, pentru care nu a fost încă determinat numărul de șoferi de camion, este unul dintre primele care aplică noile reglementări de migrație din Spania, care permit angajarea mai flexibilă a străinilor în țările lor de origine pentru a ocupa posturile tehnice vacante sau pentru a le permite să obțină vize pentru a studia.

Spania își propune să reglementeze migrația, urmând exemplul Germaniei.

Șoferii aleși, care pot fi șoferi de camioane sau autobuze, își vor începe pregătirea în Maroc și o vor finaliza în Spania, obținând un contract de muncă pe cel puțin un an, a spus înaltul oficial, adăugând că vor fi recrutați bărbați și femei.

Migrația nereglementată este unul dintre principalele motive de fricțiune cu Marocul, iar Madridul dorește să atenueze problema prin recrutarea de cetățeni marocani în țara lor de origine, cele două țări vecine încercând, astfel, să-și îmbunătățească relația tensionată.

De ani de zile, Spania și Marocul au menținut un program de „migrație circulară” prin care mii de muncitori marocani vin să lucreze în agricultura spaniolă, dar odată ce sezonul se încheie, se întorc la casele lor.

Deși rata șomajului din Spania este ridicată conform standardelor europene – 12,87%, pandemia de recentă a încurajat mai mulți lucrători să intre în economia formală. Drept urmare, ocuparea forței de muncă formale a atins un nivel record, iar PIB-ul Spaniei este pe cale să atingă nivelurile dinaintea pandemiei, scrie Reuters.

Închirierea în Spania: Când poate un proprietar să dea afară în mod legal un chiriaș

SPANIA a adoptat noi reguli privind angajarea imigranților

SPANIA: Populaţia a crescut cu ajutorul imigraţiei. Numărul românilor rezidenți s-a redus cu câteva mii

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!