SPANIA: Români, condamnați la închisoare pentru că au forțat un bătrân să cerșească. 18 ore pe zi, nemișcat, fără mâncare

Tribunalul din Barcelona i-a condamnat pe Luminita M. si Vasile I. la 16 ani de închisoare pentru infracțiunile de trafic de persoane și vătămare întrucat au forțat o persoană deosebit de vulnerabila să cerșească.

Victima (foto), un bătrân din România, era obligată să cerșească 18 ore pe zi în centrul Barcelonei, stând în aceeași poziție și fără a se deplasa. În consecință, bărbatula și-a pierdut un picior.

Un al treilea român, Remus. R., care de asemenea l-a obligat pe bătrân să cerșească, a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Potrivit instanței, cuplul a contactat victima în 2016, în localitatea Colceag, județul Prahova. Bărbatul, un văduv în vârstă de 71 de ani, fără copii, care trăia cu puține resurse, a fost convins de cei doi români să-i însoțească în Spania pentru a cerși. Urma să câștige aproximativ 100 de euro pe zi, din care jumătate i-ar fi rămas lui.

Magistraţii au considerat însă că inculpații au încercat să-l înşele şi au păstrat tot ce a câștigat. Bătrânul, care „avea probleme de sănătate, suferind de degerături la degetele piciorului stâng și având nevoie de cârje pentru a se deplasa, era singur, așa că a acceptat să vină cu ei în Spania fiind convins că va câștiga suficient pentru viitorul său”.

În octombrie 2016, cei trei au călătorit din România la Barcelona cu autocarul și încă din ziua sosirii cuplul l-a forțat pe bătrân să cerșească pe Passeig de Gràcia și i-a luat tot ce a primit. În plus, i-au cumpărat un scaun cu rotile și l-au lăsat de la 6:30 dimineața până la 10 seara în același loc, fără documente, fără mâncare și apă. Noaptea se ducea să-l recupereze și îl duceau într-un loc unde dormea ​​pe niște cartoane.

Potrivit instanței, victima a mâncat ceea ce i-au dat trecătorii și își făcea nevoile fiziologice într-un „container, asemănător unei sticle, sau într-o canalizare în care se târa din cauza problemei cu mersul. În aceste condiții a rămas câteva luni, suportând vremea nefavorabilă”. Din acest motiv, sănătatea sa s-a înrăutățit. Pentru că nu se putea mișca toată ziua, degetele de la piciorul stâng i s-au înnegrit. În 2017 s-a întors în România și a fost internat în spital pentru amputarea unei părți a acestui membru.

Cei doi români condamnați l-au însoțit în călătorie și l-au convins să se întoarcă la Barcelona pentru a cerși în același loc „cu promisiunea că, de data aceasta, îi vor da 50% din profituri”. Nu și-au ținut promisiunea și chiar și-au sporit controlul asupra victimei, „monitorizându-l și sechestrându-i documentele și banii obținuți din cerșetorie”, aproximativ 500 de euro pe zi.

Bătrânul a fost vândut unui alt român

În octombrie 2017, Luminita M. si Vasile I. l-au vândut cu 400 de euro celui de-al treilea condamnat, Remus R., care îi lua și el toți banii obținuți din cerșetorie și nu-i oferea nici măcar hrană.

Sentința evidențiază că pe 28 august 2018, bătrânul a cerut ajutor persoanelor care se aflau pe stradă din cauza durerilor puternice pe care le avea la picior și o ambulanță l-a dus la Spitalul Sant Pau. Ca urmare a rănilor grave de la piciorul stâng, au fost nevoiți să-l amputeze. Cuplul condamnat, care a fost arestat în România cu un mandat de arestare internațional, trebuie să despăgubească victima cu 60.000 de euro în timp ce Remus R. îi va plăti acestuia 30.000 de euro pentru prejudiciile morale și fizice cauzate.

La total trebuie adaugată o sumă pentru amputarea piciorului după o evaluare care va fi efectuată de medicul legist. Instanța apreciază că românii i-au cauzat victimei prin „omisiune” această problemă medicală întrucât l-au obligat să petreacă ore întregi fără să se deplaseze și nu l-au dus la medic când starea sa fizică s-a înrăutățit.

În plus, sentința precizează că aceștia au săvârșit infracțiunea de „trafic de ființe umane” cu „scopul exploatării prin cerșetorie” întrucât au profitat de situația de vulnerabilitate a bătrânului pentru a-l lua, transporta și forța să cerșească aproape doi ani, însușindu-și toți banii pe care acesta i-a câștigat, scrie El Mundo.

SPANIA: Despăgubire de 240.000 de euro cerută în cazul româncei ucise de fostul soț la patru ore după ce l-a denunțat

SPANIA: El Mundo a refăcut ultimele clipe ale Danei Leonte, românca ucisă și dezmembrată

Româncă însărcinată în șase luni, decapitată în Spania

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!