Ambasada României la Madrid a anunțat într-un comunicat că, odată cu introducerea Venitului Minim Garantat (IMV) în Spania, a fost abrogată prestația pentru copil minor aflat în întreținere (prestacion por hijo menor a cargo).

Aceasta este considerată ca fiind echivalentă alocației pentru copii acordată în România, această prestație urmând a fi acordată pe viitor în Spania doar pentru copiii care au dizabilități de peste 33%.

Modificările au survenit după ce a intrat în vigoare a Ordonanței de guvern 20/2020. Conform acestui act normativ, nu se mai primesc noi solicitări de acordare a prestației pentru minor fără dizabilități de peste 33% aflat în întreținere.

Persoanele beneficiare actualmente, care la data de 31 decembrie 2020 nu îndeplinesc cerințele de acordare a venitului minim garantat, își vor putea exercita ulterior dreptul de a reveni la acordarea prestației pentru minor aflat în întreținere.

Ca atare, cetățenii români care au rezidența legală în Spania, pot solicita direct acordarea alocației pentru copil minor în România fără a mai fi necesară prezentarea adeverinței care să acrediteze că nu primesc prestația echivalentă în Spania.

Pentru a solicita acordarea și retroactiv în România a alocației (perioade dinainte de 1 iunie 2020), trebuie să prezinte și adeverința de la Seguridad Social care să confirme că în perioada respectivă nu aveau dreptul să primească în Spania prestația pentru copil minor aflat în întreținere.

Comisia Europeană dă în judecată Austria din cauza alocațiilor mici pentru copiii lucrătorilor străini

FRANȚA: Alocația familială în 2019. Cine are dreptul și în ce condiții

Alocații și ajutoare sociale primite de români în Marea Britanie. Ce se întâmplă după BREXIT

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?