SPANIA: Situația lucrătorilor casnici fără contract sau salariu adecvat, reglementată. Amenzi de până la 190.000 € pentru angajatori

Lucrătorii casnici din Spania: menajere, îngrijitoare, grădinari etc, vor beneficia de o protecție juridică mai mare, potrivit noilor reglementări emise de guvernul spaniol.

Autoritățile au trimis scrisori către 45.000 de familii din Spania care au lucrători casnici care lucrează pentru ei, avertizându-i de obligațiile lor ca angajatori, scrie cotidianul ABC. Unii dintre angajatori au mai mulți lucrători casnici.

Ministerul Muncii dorește să ofere o protecție juridică mai mare celor peste jumătate de milion de lucrători casnici care ajută în gospodăriile spaniole, adesea fără contracte sau salarii adecvate.

SPANIA: Soluția pentru românii care nu sunt în sistemul de sănătate pentru a primi vaccinul anti-Covid

O treime dintre cei 536.100 de lucrătorii casnici, în principal femei, care lucrează în Spania nu este înscrisă în sistemul de securitate socială, potrivit unui raport al Forțelor de Muncă.

Oficial sunt angajați aproape 382.000 în acest domeniu, dar au câștiguri în jurul salariului minim.

Angajatorii au fost informați prin aceste scrisori că trebuie să se asigure că lucrătorii casnici sunt înregistrați corespunzător în sistemul de securitate socială din Spania.

Totodată, trebuie să se asigure că le plătesc acestora salariul și că sunt plătite contribuțiile sociale, conform legii. Aceasta înseamnă că trebuie să aibă un contract de muncă, temporar sau cu normă întreagă.

Lucrătorii casnici cu normă întreagă trebuie să fie plătiți cu cel puțin 950 de euro pe lună (14 fluturași de salariu) sau 1.108 de euro pe lună dacă există stabilite ore suplimentare. Asta înseamnă că pentru fiecare oră trebuie să li se plătească cel puțin 7,43 EUR.

Spania va întocmi un registru cu persoanele care refuză vaccinarea

Potrivit Ministerului Muncii, acest prim lot de scrisori de avertizare nu va fi ultimul și va fi creat și un sistem care să permită lucrătorilor casnici să ofere informații anonime, scrie The Local.

Lucrătorii casnici pot fi plătiți în continuare în numerar, dar este necesar ca angajatorul să furnizeze o chitanță sau o dovadă a plății.

Trebuie precizat că din ianuarie 2021, guvernul spaniol a interzis plățile în numerar de peste 1.000 EUR în ianuarie, ceea ce limitează și mai mult plățile în către lucrătorii casnici.

Unii oficiali susțin că agențiile de muncă temporară și alte platforme digitale specializate în recrutarea lucrătorilor casnici ar fi trebuit contactate de guvern pentru a li se reaminti obligațiile lor.

Sancțiunile pentru angajatorii care nu înregistrează sau nu plătesc suficient lucrătorii casnici variază în funcție de gravitatea infracțiunii.

Amenzile pot fi între  626 și 1.250 EUR pentru cazurile minore și de la 100.006 la 187.515 de euro pentru cazurile grave de nerespectare a legii.

SPANIA: Operațiune de amploare pentru arestarea unui român implicat în traficul de arme

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?