Skip to content

Un electrician „afumat” concediat a câștigat în instanță 47.000 €. Alcoolul s-a evaporat

Un electrician „afumat” concediat a câștigat în instanță 47.000 €. Alcoolul s-a evaporat

Un electrician care a fost văzut consumând frecvent băuturi alcoolice în timpul serviciului a fost concediat de firma la care lucra. A dat în judecată compania și a câștigat. Șefii lui nu au putut dovedi că băutura i-a afectat capacitatea de muncă.

Murcia, o regiune din sud-estul Spaniei, este una dintre cele mai aride zone din toată Europa cu 300 de zile cu soare în fiecare an. Clima de aici a fost motivul principal pentru care un meșter concediat a câștigat procesul cu angajatorul care trebuie să-l repună pe post și să-i achite daune de 47.000 de euro.

Bărbatul lucra de 27 de ani pentru o firmă de electricitate când, în septembrie 2021, a fost dat afară după ce a fost văzut consumând bere, câteodată și trei litri, vin și coniac.

Firma a angajat un detectiv particular să-l urmărească timp de câteva zile când mergea cu vehiculul companiei la diferite intervenții, scrie The Guardian.

Potrivit documentului prin care a fost concediat, pe 5 iulie, bărbatul și unul dintre colegii săi au fost observați oprindu-se la ora 08.27 la un bar unde au consumat ceva, dar detectivul nu a putut să vadă clar dacă băutura respectivă era alcoolică sau nu.

În aceeași zi, la prânz, cei doi au cumpărat ceva de mâncare, patru cutii de bere San Miguel și o sticlă de un litru de bere Estrella de Levante. În aceeași după-amiază, electricianul a fost văzut bând o altă cutie de bere.

Puțin înainte de ora 18.30, a mai cumpărat și consumat o altă cutie de bere înainte de a se întoarce la sediul companiei din Murcia unde a lăsat vehiculul.

Două săptămâni mai târziu, el și doi colegi au fost văzuți „servind” în total șapte litri de bere de la prima oră a dimineții și până la sfârșitul pauzei de prânz. Ulterior, a mai băut trei cutii de bere.

Altă dată, detectivul l-a urmărit în timp ce bea o sticlă de bere înainte de prânz. La masă, a luat trei pahare de vin roșu, un shot de coniac. Având probele oferite de către detectivi, reprezentanții companiei au decis să-l dea afară, dar angajatul a contestat această măsură.

Surpriza a venit în instanță. Magistrații au decis că, deși băuse și trei litri de bere într-o zi, firma nu a putut dovedi că angajatul era sub influența alcoolului sau în stare de ebrietate, astfel încât să nu-și poată face meseria.

Instanța a obligat compania să-l reangajeze pe bărbat și să-i plătească 47.000 de euro despăgubiri. Curtea a mai atras atenția că firma nu a luat în considerare efectul căldurii asupra angajatului.

„Nu s-a dovedit, nici măcar circumstanțial, că facultățile sale fizice și psihice au fost diminuate în timpul efectuării sarcinilor de muncă și nici că mergea poticnindu-se spre mașina de serviciu”, au decis judecătorii.

Ei au mai explicat că alcoolul a fost consumat în pauzele de lucru atunci când bărbatul și colegii săi mâncau și aveau nevoie de „băuturi răcoritoare”.

Închirierea în Spania: Când poate un proprietar să dea afară în mod legal un chiriaș

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!