Doi români bănuiți că ar fi comis un omor prin împușcare și o tentativă de omor în Marbella, Spania, au fost depistați în urma cooperării prin rețeaua ENFAST dintre Poliția Română și autoritățile spaniole.

Cele două persoane sunt cercetate de autoritățile judiciare spaniole, fiind bănuite că, la data de 15 noiembrie 2019 ar fi omorât prin împușcare o persoană, iar alteia i-au pus viața în pericol tot prin împușcare, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams – Rețeaua Europeană a Unităților de Căutare Activă a Urmăriților) este alcătuită din toate structurile de „Urmăriri” ale statelor membre UE și a fost înființată pentru o cooperare mai strânsă în ceea ce privește localizarea, arestarea și predarea persoanelor urmărite în baza mandatelor european de arestare.

În ziua de 7 februarie 2020, a fost depistat și reținut în Sibiu, Liviu Dumitru Andrei. Ulterior, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au decis arestarea lui în vederea extrădării.

În vârstă de 29 de ani, Liviu Dumitru Andrei este din Avrig, județul Sibiu, dar s-a născut în Lupeni, județul Hunedoara. A fost condamnat în 2010 de Judecătoria Aiud la un an de închisoare cu suspendare.

În 2011, a fost trimis în judecată de DIICOT pentru trafic de minori, fiind acuzat că a determinat trei minore să practice prostituția. Tribunalul Sibiu a schimbat însă încadrarea juridică și în 2012 l-a condamnat pentru proxenetism la opt ani de închisoare.

„Inculpatul a renunțat la școală, dar nu are o ocupație ori loc stabil de muncă, a dat dovadă de persistență în comiterea faptelor de natură penală, de sfidare a normelor de conviețuire socială”, se arată în sentință.

Liviu Dumitru Andrei a fost liberat la termen la începutul lunii octombrie 2018.

În 2014, în timpul detenției a fost condamnat pentru că împreună cu alți deținuți au băgat în spital un alt condamnat.

La Penitenciarul Bârcea Mare din județul Hunedoara s-a cunoscut cu Constantin Apreutesei, celălalt bărbat depistat și reținut de polițiști în urma mandatului emis de autoritățile spaniole.

Apreutesei are 39 de ani, este din Uricani, județul Hunedoara, și a fost condamnat de mai multe ori pentru trafic de droguri, inclusiv în perioada în care în care se afla după gratii.

El a fost depistat pe 21 februarie 2020 în Băileşti, județul Dolj, și a doua zi magistrații Curții de Apel Craiova au decis arestarea lui în vederea extrădării.

Spre deosebire de tovarășul său care a executat toată pedepasa, Apreutesei a fost liberat condiționat în ianuarie 2019 beneficiind și de prevederile legii recursului compensatoriu.

„Considerând că din cuprinsul procesului verbal rezultă că susnumitul în timpul executării pedepsei a avut o comportare foarte bună, dând prin aceasta dovezi temeinice de îndreptare”, și-au argumentat judecătorii decizia.

În 2013, Apreutesei a fost trimis în judecată pentru că a adus jumătate de kilogram de cannabis din Spania în România din care a vândut o parte în orașele Uricani și Lupeni din Valea Jiului.

Drogurile au fost cumpărate din Malaga și le-a trimis cu autocarul în România. Și el a fost prins, după ce i s-au interceptat convorbirile telefonice, cu cannabis în momentul în care se afla într-un autocar care se îndrepta spre Petroșani.

Ca urmare, Apreutesei a fost condamnat la patru ani și trei luni cu executare pentru că în 2012 mai primise o pedeapsă cu suspendare pentru loviri și alte violențe.

În timpul executării acestei pedepse, traficantul de droguri și-a continuat activitatea. La mai puțin de două luni de la încarcerare, în ianuarie 2014, Apreutesei a început să vândă hașiș deținuților. Abia în noiembrie același an a fost prins, cu toate că locul de deținere mirosea puternic a droguri, din spusele martorilor.

În această perioadă a introdus în Penitenciarul Bârcea Mare aproximativ două două kilograme de hașiș, câștigând aproape 100.000 de lei.

Jumătate de gram de hașiș era dat la schimb pe două pachete de țigări sau banii erau plătiți soției lui Apreutesei de către rudele deținuților, astfel că zilnic câștiga între 500 și 1.300 de lei.

A fost liberat condiționat în septembrie 2016 și a plecat în Spania, dar în această perioadă deja începuse procesul pentru traficul de droguri din pușcărie.

Tribunalul Hunedoara l-a condamnat în octombrie 2016 la patru ani, trei luni și 18 zile, astfel că pe numele lui Apreutesei a fost emis un mandat european de arestare la jumătatea lunii noimebrie 2016.

Polițiștii spanioli l-au arestat pe 30 de cembrie 2016 și l-au predat autorităților române la începutul lui februarie 2017.

Pedeapsa urma să expire la 23 mai 2021, dar așa cum am precizat, magistrații au decis să-l libereze condiționat în ianuarie 2019. Zece luni mai târziu, el și amicul său au omorât prin împușcare un om și au rănit grav un altul.

Evadat în Spania, tâlhar în România, spărgător de case în Anglia

SPANIA: El Mundo a refăcut ultimele clipe ale Danei Leonte, românca ucisă și dezmembrată

SPANIA: Despăgubire de 240.000 de euro cerută în cazul româncei ucise de fostul soț la patru ore după ce l-a denunțat

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?