Skip to content

Vrei să te stabilești în Spania? Iată cum poți obține dreptul de rezidență

Cetățenii români care doresc să se stabilească în Spania trebuie să realizeze anumite formalități. Vă prezentăm în continuare regulile referitoare la intrarea și șederea pe teritoriul Spaniei.

 Am nevoie de viză pentru a intra în Spania şi pentru a rămâne pe teritoriul acestui stat pentru o perioadă scurtă de timp?

 Nu. Pentru a intra în Spania, ca şi pentru a rămâne pe teritoriul spaniol pentru o perioadă de până la trei luni, este suficient să deţineţi paşaportul sau, după caz, documentul de identitate valabil, în care să fie menţionată cetăţenia.

Trebuie realizez anumite formalităţi administrative pentru a dobândi dreptul de rezidenţă în Spania?

 Da. Dacă doriţi să rămâneţi mai mult de 90 de zile, sau să dobândiţi dreptul de rezidenţă în Spania, trebuie să solicitaţi înregistrarea în Registrul Central al Cetăţenilor Străini (Registro Central de Extranjeros), la Oficiul pentru Cetăţeni Străini (Oficina de Extranjeros), în lipsa acestuia la Comisariatul Provincial de Poliţie (Comisaria Provincial de Policia) din provincia unde doriţi să rămâneţi sau să locuiţi – www.mir.es .

Pot dobândi dreptul de rezidenţă în Spania fără a munci?

Da. Faptul că nu desfăşuraţi o activitate lucrativă nu reprezintă un impediment pentru a dobândi dreptul de rezidenţă.

Tipuri de rezidenţă

 Rezidenţă temporară: se află în această situaţie cetăţenii străini cărora li s-a autorizat şederea în Spania pe o perioadă cuprinsă între 90 de zile şi 5 ani. Rezidenţa permanentă: se află în această situaţie cetăţenii străini cărora li s-a permis să locuiască în Spania pe termen nelimitat şi să muncească în condiţii de egalitate cu cetăţenii spanioli. Se obţine după demonstrarea şederii legale şi neîntrerupte pe teritoriul spaniol timp de 5 ani.

Eliberarea certificatului de înregistrare sau a permisului de rezidenţă necesită plata unor taxe?

Da. Trebuie plătită taxa de eliberare, a cărei valoare este egală cu cea plătită de cetăţenii spanioli pentru obţinerea sau schimbarea documentului de identitate, fiind actualizată anual.

Unde trebuie să mă adresez pentru obţinerea NIE?

 NIE – Numero de identidad de extranjeros (Numărul de identificare a străinilor) este eliberat de către Direcţia Generală de Poliţie (www.mir.es) cetăţenilor străini aflaţi pe teritoriul Spaniei care au drept de rezidenţă în acest stat saucare au iniţiat demersurile în acest sens, precum şi cetăţenilor străini din motive economice, profesionale sau sociale. Acesta va fi menţionat în toate documentele întocmite cetăţeanului respectiv.

Îmi poate fi interzisă mie sau rudelor mele intrarea în Spania, mi se poate refuza înregistrarea în Registrul Central al Cetăţenilor Străini sau poate fi decisă expulzarea sau retrimiterea în ţara de origine?

Da. Aceste măsuri pot fi dispuse pentru motive de ordine, siguranţă sau sănătate publică, în conformitate cu legislaţia privind ordinea şi siguranţa publică.

Vrei să te stabilești în Spania? Iată cum poți obține dreptul de rezidență

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!