Skip to content

Vreme nefavorabilă în Spania. Mai multe autostrăzi au fost blocate de viscol

Mii de oameni au stat toată noaptea în maşini sau în săli de sport, pentru că viscolul a blocat mai multe autostrăzi. Până şi în Granada a nins, iar ruta spre celebrul Palat Alhambra a fost temporar închisă. Cel mai grav a fost în zona Madridului. Unii oameni au stat chiar şi 15 ore în maşini. Autorităţile au reacţionat prea târziu şi recomandă şoferilor să nu plece la drum fără să consulte situaţia traficului.

Spania trăiește prima ninsoare a anului. Zăpada a blocat mai multe autostrăzi chiar acum când foarte mulți spanioli s-au întors acasă din vacanța de Crăciun.

Autoritățile spaniole au fost luate prin surprindere în unele zone din centrul și nordul peninsulei, dar și în Granada, în sud.

Cea mai gravă situație a fost pe autostrada care leagă Segovia de Madrid, unde au rămas blocate sute de mașini toată noaptea. Multe familii cu copii au stat în mașini. Unele nu mai aveau motorină.

Câteva sute de oameni, printre care bătrâni și copii mici, s-au refugiat peste noapte într-o benzinărie din Segovia. Militarii de la Protecția Civilă au mers pe jos, prin zăpadă, mai mulți km, ca să le ducă alimente, dar și biberoane sau scutece pentru bebeluși.

Militarii au fost mobilizați la 3 dimineața ca să deszăpezească miile de mașini blocate pe autostrada AP6 dintre Segovia și Madrid. Au folosit lopețile ca să deschidă drum mașinilor, pentru că utilajele de deszăpezire nu reușeau să treacă de cele 3500 de autovehicule care erau blocate pe autostradă.

Autostrada dintre Madrid și Segovia a fost deschisă circulației la ora prânzului.

Situații similare au fost și în Navarra, în nordul Spaniei. Căderile de zăpadă au întrerupt circulația pe o autostradă și 1400 de persoane au fost adăpostite peste noapte într-o localitate din regiune.

Persoanele afectate au denunțat pe rețelele de socializare situația disperată în care s-au aflat multe familii cu copii mici, iar opoziția parlamentară a cerut explicații din partea guvernului.

Meteorologii anunță ninsori în continuare în centrul și în nordul Spaniei, iar autoritățile le recomandă șoferilor să se informeze din timp și să folosească cauciucuri de iarnă și lanțuri antiderapante. (STIRILE TVR)