Autorități spaniole au arestat la începutul lunii decembrie a acestui an 68 de persoane pentru poluare cu dioxid de carbon.

Conform unui comunicat de presă al Europol din 7 decembrie, 30 de firme au fost implicate în managementul deficitar cu reziduuri provenite de la autovehicule vechi.

Prin acțiunea lor, acestea au pus în pericol stratul de ozon.

Guardia Civil și Europol au cooperat în această investigație, infracțiunile cercetate fiind cele de distrugere a mediului.

Firmele anchetate au permis eliberarea în atmoseferă a 78 de milioane de kg de CO2.

Această cantitate este echivalentă cu cea emisă de un autoturism care ar circula 800 de milioane de km, aproape cât distanța de la Soare la Jupiter, sau de cinci ori și jumătate ori distanța de la Pământ la Soare.

Ancheta a fost condusă de Parchetul General din Spania, divia de infracțiuni contra mediului, și în cadrul acesteia au fost monitorizate mai multe firme din Madrid, Catalonia și Țara Bascilor care se ocupau cu dezmembrarea și distrugerea vehiculelor vechi.

Procurorii au cercetat în special modul în care se elimină substanțele toxice care există în sistemele de aer condiționat, sisteme ce conțin agenți refrigeranți pentru reducerea temperaturilor.

Aceste substanțe atacă stratul de ozon și contribuie la încălzirea globală, se mai arată în comunicatul Europol.

Odată ce vehiculele sunt declarate ca fiind bune pentru distrus, agenții refrigeranți trebuie recuperați și depozitați conform prevederilor legale din Uniunea Europeană.

Europol analizează dacă firmele spaniole au avut legături cu companii din alte state membre ale Uniunii.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA