Skip to content

A murit actrița Tamara Buciuceanu-Botez

Regretata actriță avea 90 de ani. Starea Tamarei Buciuceanu-Botez s-a agravat marți, 15 octombrie, după aproape două săptămâni de spitalizare la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Elias din București.

„E într-o stare gravă. Este intubată şi ventilată mecanic, este într-o stare severă. Starea dumneaei s-a agravat“, a declarat, marţi, 15 octombrie, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, Silvius Negoiţă.

Pe 2 octombrie, când a fost transportată de urgență la spital, actrița de 90 de ani suferise o decompensare pe fondul unei patologii cardiace cronice, însă starea ei era stabilă.

Personalitate unică, Tamara Buciuceanu-Botez a scris pagini de istorie, interpretând roluri în teatru dramatic, teatru de revistă, operetă, televiziune şi film, în cei peste 65 de ani de carieră.

Din cele peste 1500 roluri memorabile, publicul îşi aminteşte de Aneta Duduleanu din „Cuibul de viespi“, regia Horea Popescu, Chiriţa din „Chiriţa în provincie“, regia Alexandru Dabija, Isoscel din „Liceenii“, regia Nicolae Corjos. Rămâne fără îndoială ca o carte de vizită a actriţei personajul Vicăi Delcă din piesa „Dimineaţă pierdută“ după Gabriela Adameşteanu.

De asemenea, Tamara Buciuceanu a făcut o carieră impresionantă şi în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. În cei peste 65 de ani de activitate a jucat pe scenele mai multor teatre din Bucureşti, precum Teatrul Giuleşti (actualul Odeon, unde a debutat în piesa „Marfă din Makkar’“), Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale“ şi Teatrul de Operetă, într-o serie de roluri, principale sau secundare, îndrăgite de public: „Pălăria florentină“, „Gaiţele“, „Contesa Maritza“, „Văduva veselă“, „Lăsaţi-mă să cânt“, „Vânzătorul de păsări“, „Voievodul ţiganilor“, „Sânge vienez“, „Marco Polo“, „My Fair Lady“, „Nepotul“, „Azilul de noapte“, „Joc de pisici“, „Titanic vals“, „Interviu“, „Reţeta fericirii“, „Tartuffe“, „Dimineaţă pierdută“, „Somnoroasa aventură“, „Romeo şi Julieta la început de noiembrie“, „Scaunele“, „Cumetrele“, „Doctor fără voie“, „Domnişoara Nastasia“, „Mamouret“, „Însemnările unui necunoscu“, „Aşteptând la arlechin“, „Divorţul de aur“, „Aplauze… aplauze“.