Skip to content

A murit Leo Iorga. Fostul solist al trupei Compact avea 54 de ani

Leo Iorga, fost solist al trupei Compact, a murit astăzi, 2 noiembrie, după ani de luptă cu o boală necruțătoare care i-a fost diagnosticată în 2011. Artistul avea 54 de ani.

„Colegul nostru de trupa Leo Iorga a plecat spre o lume mai bună… Dumnezeu să-l ierte! Va rămâne în inimile noastre pentru totdeauna“, au anunțat pe Facebook foștii colegi ai cântărețului.

Fiul cel mare al artistului, Edy Iorga, a publicat pe rețeaua de socializare un mesaj de adio, alături de o fotografie de familie. „Drum lin, tata! Te iubesc“, a scris tânărul în dreptul imaginii.

Solistul rock Leo Iorga, fost membru al trupelor Cargo, Compact, Schimbul 3, PACT by Leo Iorga & Adi Ordean, s-a născut la 2 decembrie 1964, la Arad. A început să cânte la 14 ani ca toboşar (1978), în trupa liceului “Ioan Slavici” (1980-1982). A cântat în trupa Hidro Grup 8 ca toboşar şi vocal, conform biografiei de pe pagina de facebook a artistului, https://www.facebook.com/LeoIorga/.

Până în 1985, a colaborat cu grupul Pacific, apoi s-a alăturat trupei Sui Generis din Arad (1985-1987). În 1988, a cântat solist vocal la grupul Cargo, lansând hiturile “Brigadierii”, “Povestiri din gară”, “Erata”.

Din toamna lui 1988 până în 1996, a fost lead vocal al grupului Compact, în componenţa Leo Iorga, Adrian Ordean, Vlady Cnejevici, Teo Peter, Emil Laghia şi Leluţ Vasilescu, formaţie catalogată de Florian Pittiş şi mulţi alţii drept “formula de aur a Compact-ului”.

A lansat hituri ca: “Singur în noapte”, “Mă voi întoarce”, “Să te gândeşti la mine”, “Toamnă în sufletul meu”, “Trenul pierdut”, “Ploaia”, “Cine eşti tu, oare?”, ”Cine-i vinovat?”, ”Te visez mereu”.

Anul 2011 a fost extrem de dificil pentru Leo Iorga, fiind diagnosticat cu cancer şi supus unei intervenţii chirurgicale, din cauza unei tumori la plămân. Artistul a reuşit să depăşească momentele de după operaţie şi la câteva luni a revenit pe scenă. A lansat cu Pacifica albumul ”După ani şi ani”, în martie 2012. Alături de Pacifica, la Cluj, a cântat la ”Grand Arena Opening”, în deschiderea celor de la Scorpions.

În octombrie 2012 a fondat, alături de Adrian Ordean, trupa Leo Iorga & Ordean. Din trupă au mai făcut parte: Adrian Ordean (chitară), Alex Ardelean (chitară), Cristi Iorga (tobe), Dan Stesco ”Polymoog” (clape) şi Marian ”Lacke” Mihăilescu (bass). În decembrie 2012, trupa şi-a schimbat numele în PACT by Leo Iorga & Adi Ordean. În februarie 2013, Dan Stesco ”Polymoog” a părăsit trupa, iar în ianuarie 2014, Cristi Iorga a plecat în Germania şi a fost înlocuit la tobe de Cătălin “Bibanu” Dâlvărea.

La începutul anului 2014 a apărut albumul ”Numărul unu” al trupei PACT by Leo Iorga &Adi Ordean, care conţinea şi piese mai vechi, reorchestrate (”Mă voi întoarce”, ” Să te gândeşti la mine”, ”Singur în noapte”), dar şi piese noi – ”Ploaia care cade”, ”Cheamă un înger”, ”Străzile pustii”, ”Mereu te voi iubi”, ”Fiecare zi”, ”Fata care-mi place”.

Cancerul a recidivat, apărând, pe rând, metastaze la cap, la glanda suprarenală, la plămân, la picior, Leo fiind supus multor intervenţii chirurgicale, unele minim invazive, altele clasice.

Din 2017, s-a reunit Compact B în formula Adrian Ordean, Costi Cămărăşan, Leluţ Vasilescu, Adrian Coco Tinca şi Monel Puia, avându-l invitat pe Leo Iorga ca solist vocal. În paralel, cântă cu formaţia Pacifica (Teo Boar şi Vlady Cnejevici).

În 2019 a suferit două intervenţii de tip cyberknife la o clinică din Hamburg, iar în Bucureşti a fost supus unei intervenţii chirurgicale la picior.

Leo Iorga a fost căsătorit cu Paula, având împreună doi copii – Edy (30 de ani) şi Paul (23 de ani), ambii moştenind talentul muzical al tatălui.