Skip to content

Șefa Serviciului Juridic din Radioul public a încercat să cenzureze o trupă rock

Organizatorii festivalurilor de muzică rock, și nu numai, din România obișnuiesc să atragă parteneri media pentru promovarea spectacolelor.

Așa s-a întâmplat și la Embargo Fest ediția a doua desfășurat în perioada 16 -19 mai 2019 în comuna timișeană Dudeștii Vechi.

Printre trupele invitate la Embargo Fest s-a numărat și Implant pentru Refuz.

Implant pentru Refuz (Foto: Mihai Voicu)

Conform presei locale, la festivalul de la frontiera României au participat 8.000 de persoane care au avut de ales dintre cei 50 de artiști care evoluat pe scenă.

„La Green Stage, în ciuda condițiilor meteo, îndrăgita trupă Implant pentru Refuz a oferit publicului un recital memorabil!”, scria tion.ro.

Acest recital memorabil nu ar fi putut avea loc din cauza Marianei Milan, șefa Serviciului juridic al Radio România.

Ea a considerat că Implant pentru Refuz prejudiciază demnitatea umană și stimulează comportamente dăunătoare sănătății sau siguranței populației.

Din acest motiv, Serviciul juridic a apreciat nu se poate acorda viză de legalitate acordului de parteneriat încheiat de organizatorii festivalului pentru promovarea evenimentului pe Radio România.

Mariana Milan a explicat că albumul din 1997 al trupei Implant pentru Refuz, Permis Portsinucidere se încadrează la comportamente dăunătoare sănătății publice.

Am solicitat Radio România să explice acel aviz. Instituția a comunicat că decizia de a nu aviza parteneriatul instituției cu Embargo Fest a fost una managerială bazată pe procedura internă a instituției.

Radio România a fost totuși prezent la festival, dar asta datorită șefilor de la Timișoara și Reșița ai Radioului public care au decis să ignore avizul de la București.

Mariana Milan are 45 de ani și este membru în Colegiul Director al Radio România și câștigă 14.000 de lei lunar. Și pentru a decide ce trupe cântă la festivaluri din țară.

A terminat liceul în 1992 și imediat a devenit instructor la Clubul Sportiv Progresul din București unde a lucrat zece ani.

În 2002 a terminat dreptul la „Spiru Haret” și la scurt timp după absolvire s-a angajat consilier juridic la Agenția Națională pentru ocuparea Forței de Muncă.

Un an mai târziu a poposit în ograda Radio România, iar după patru ani a ajuns șefa Serviciului Juridic.

În CV-ul său, Mariana Milan a trecut la rubrica „Aptitudini și competențe personale” faptul că are o atitudine pozitivă, în contrast cu ceea ce crede dumneaei că transmit cei de la Implant pentru Refuz.

Neînțelegând versurile melodiei Permis Portsinucidere, șefa Serviciului Juridic a decis astfel că Embargo Fest nu putea fi partener cu instituția pe care o reprezintă.