„Văzând atâta subcultură injectată în cultură m-am convins că România este în metastază”

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment din cinematografia românească, a avut parte de un eveniment inedit care a dezgustat mai mulți actori.

Pe scena Teatrului Național a urcat o trupă de manele al cărei solist, îmbrăcat în maiou alb, a cântat un cover după Bohemian Rapsody al celebrei trupe Queen și o manea.

Imediat au apărut reacții negative. Unii actori au părăsit sala, alții și-au manifestat indignarea pe facebook.

Actrița Iulia Lumânare câștigătoare a premiului pentru cel mai bun rol secundar feminin a fost printre primele persoane care au părăsit sala.

„Nu pot să girez cu prezența mea un asemenea moment”, și-a explicat ea reacția.

„Aseară premiile Gopo. Glamur, eleganță, parfum. Asta dacă organizatorii nu ar fi greșit flagrant aducând manele pe scenă”, a scris după eveniment actrița Monica Davidescu.

Aurelian Temișan a spus că a trăit un moment rușinos chiar dacă era în fața televizorului.

„Să ai pe scena Teatrului Național din București derularea premiilor GOPO, un festival de elită, în sală mari scenariști, regizori, producători, oameni de televiziune, mari actori ai țării și să asculți un burtos în maiou alb (căruia îi mai lipsea doar grătarul!), cântând manele… e TOTAL RUȘINOS!!!”, și-a arătat Temișan indignarea.

Această asociere a primei scene a țării, TNB, cu Gala Premiilor prestigiosului Festival de renume internațional, GOPO, și actul de subcultura creat, îmi lasă un gust amar și mă oripilează – Aurelian Temișan

Mihai Mărgineanu (foto), cunoscut și din Las Fierbinți, a spus că la eveniment a văzut vârfurile culturii noastre aplaudand stingheri și speriați din bun simt o trupă de maneliști, ca pe timpul comunismului când trebuia să aplauzi că să te vadă securistul cum că nu ești retrograd și destabilizator.

Aseară, la Premiile Gopo, văzând atâta subcultură injectată în cultură m-am convins că România este în metastază stadiul final și că nu mai apucăm nici tratamentul paleativ – Mihai Mărgineanu

„Aseară, la Premiile Gopo, cel mai cu ștaif eveniment al culturii cinematografice românești, organizatorii au adus pe scenă o trupa formată din niște rromi plinuti și cu ‘maiouri’ peste burți burdusite care au ‘făcut un program’ de manele”, a explicat artistul.

Actrița Emilia Popescu: „E grav și trist!

Scriitorul și dramaturgul Liviu Lucaci: „Aparitia manelelor la Gopo e de prost gust. Atât. Iar prostul gust nu intră la „diversity”, ci la trivial și de proastă calitate.”

Reprezentanții organizatorilor au precizat pentru Libertatea că momentul artistic al trupei a făcut parte dintr-un context mai larg, în care filmele „Moromeții 2” și „Soldații. Poveste din Ferentari” au fost parodiate în scheciuri filmate și proiectate în cadrul galei.

O reacție a venit și din partea Adei Solomon, producătoarea filmului „Soldații. Poveste din Ferentari”, care susține că  momentul controversat a fost de fapt „un fel de a atrage atenția către cultura de masă și cinemaul românesc care este privit ca adresându-se unui public cinefil exclusivist”.

Maneliștii care au urcat pe scena TNB este impresariată de manelistul Dan Bursuc care a avut o scurtă apariție în „Soldații. Poveste din Ferentari”.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?