Skip to content

Echipa de ștafetă mixtă a României, debut dezastruos la Campionatul Mondial de Biatlon

Astăzi, 10 februarie 2021, a început la Pokljuka, Slovenia, Campionatul Mondial de Biatlon. Prima întrecere a fost cea de ștafetă mixtă 4×7,5 km.

Ca de obicei când participă în probele de ștafete, România este surclasată net, fiind ajunsă din urmă de echipele mai bune.

Echipa României a fost formată din Cornel Puchianu, George Buta, Elena Chirkova și Ana Larisa Cotruș. Rusoiaca Elena Chirkova a primit cetățenia română în 2020, alături de alți doi biatloniști.

În biatlon, la probele de ștafetă, în cazul în care o echipă este ajunsă din urmă, sportivul aflat pe traseu trebuie să abandoneze cursa.

Cornel Puchianu este cel mai bun biatlonist român, reușind anul acesta o clasare pe locul 57 din 101 la proba de sprint 10 km de la Oberhof, Germania.

Elena Chirkova a fost adusă din Rusia ca o mare speranță după ce în 2019 a câștigat bronzul în proba de start în bloc (mass start) la Universiada de la Krasnoyarsk, Rusia.

Mulți sportivi ruși, inclusiv din biatlon, s-au orientat să concureze sub drapelul altor țări ca urmare a scandalului de dopaj instituționalizat practicat în Federația Rusă.

La întrecerea de astăzi, Cornel Puchianu a schiat și tras bine, dar nu același a făcut și George Buta care a ratat la tragerea din poziția picioare atât de mult încât a trebuit să facă două tururi de penalizare. Eșecul lui Buta a făcut ca echipa României să fie ajunsă din urmă și să abandoneze cursa.

În probele de ștafetă, sportivii au la dispoziție opt gloanțe pentru a doborî cinci ținte. Dacă acestea nu sunt nimerite din opt focuri, sportivul trebuie să facă un tur suplimetar de 150 de m pentru fiecare ratare.

Următoarea probă este cea de sprint 10 km masculin și va avea loc pe 12 februarie de la ora 15.30, ora României. Competițiile de biatlon pot fi urmărite live pe canalul Eurovision.

Echipa tehnică a României s-a făcut de rușine în direct la etapa de la Hochfilzen, Austria, din decembrie 2020. În momentul în care biatlonistul rus Anatolii Oskin, care reprezintă România, era în cadru s-au auzit cuvinte obscene în limba română, cel mai probabil la adresa sportivului.

BIATLON: Etapa de cupă mondială din Canada s-a desfășurat la -18 grade. România a ieșit din cursă