Skip to content

Fan englez, condamnat pentru comentariile rasiste aduse fotbaliștilor care au ratat penaltiurile în finala EURO

Un englez a fost condamnat pentru că a postat pe o rețea de socializare comentarii rasiste împotriva celor trei  jucători ai naționalei Angliei care au ratat penaltiurile la finala EURO din acest an.

Potrivit unui comunicat al Crown Prosecution Service (Parchetul din Anglia și Țara Galilor), Scott McCluskey, în vârstă de 43 de ani, urmărea finala Anglia – Italia din fotoliul său de acasă împreună cu membrii familiei.

La finalul jocului, el a intrat în contul său de Facebook și a postat comentarii rasiste și jignitoare împotriva lui Marcus Rashford, Jadon Sancho și Bukayo Saka. „Prietenii” din listă l-au denunțat la poliție.

McCluskey, care locuiește în Runcorn, un oraș industrial din nord-vestul Angliei, le-a spus anchetatorilor că nu băuse în acea noapte, dar fumase canabis. El a mai explicat că a postat comentariile pentru a-i face oamenii să râdă, nu și-a dat seama că acestea ar putea fi considerate rasiste și că le-a șterrs după ce i s-a atras atenția asupra caracterului lor defăimător.

Când polițiștii i-au arătat comentariile, bărbatul a recunoscut că pot fi considerate ofensatoare. Pe 8 septembrie 2021, McCluskey a pledat vinovat la acuzația de trimitere printr-o rețea publică de comunicare a uunui mesaj ofensator.

Judecătorul l-a condamnat la 14 săptămâni de închisoare, pedeapsa fiind suspendată pentru 18 luni. McCluskey trebuie să meargă 30 de zile la un centru de reabilitare și va fi monitorizat electronic sâmbăta și duminica timp de 40 de săptămâni.

El trebuie să plătească uneia dintre victime despăgubiri de 228 de lire sterline și cheltuieli de judecată de 85 de lire. Victima este o persoană care a citit comentariile și a suferit din cauza lor pentru că a retrăit rasismul de care a avut parte în copilărie.

Din cauza faptului că acțiunile sale au incitat la ură, procurorii au cerut înăsprirea pedepsei inițiale de 14 săptămâni. Judecătorul a decis ca bărbatul să stea în arest infracțiunea sa fiind considerată una foarte serioasă.

„În timp ce milioane de noi priveam cu mândrie echipa Angliei la finala turneului Euro 2020, Scott McCluskey a postat comentarii rasiste, extrem de neplăcute despre jucători care rataseră penaltiuri.

Procurorii au mulțumit persoanei care l-a denunțat pe bărbat și au precizat că infracțiunea de care a fost acuzat fanul englez este una gravă pentru că incită la ură.

„Aceste infracțiuni au un impact masiv asupra jucătorilor și sănătății lor mintale. Dacă se raportează poliției un conținut ofensator, putem aduce cu succes infractorii în fața justiției”, a declarat p

Curtea Supremă a decis: Fotbalist de națională, discriminat și hărțuit de ACS Poli Timișoara