Skip to content

Hagi, întâlnire de taină cu Dragnea și Ponta. Cum influențează politicienii fotbalul

Cunoscutul jurnalist Costin Ștucan a publicat un articol care scoate la iveală cum influențează politicienii fotbalul, atât cât mai e, din România.

El a publicat pe blogul său și o fotografie inedită în care pușcăriașul Liviu Dragnea, Victor Ponta, Gheorghe „Pinalti” Ștefan, Gino Iorgulescu, Ioan Niculae și Gheorghe Hagi stau la taclale chiar în ajunul alegerilor pentru Liga Profesionistă de Fotbal.

Fotografia este dovada influenței politicului în fotbal.  A fost realizată în seara de 13 noimebrie 2013 în restaurantul hotelului Domenii Plaza, aflat la 100 de metri distanță de apartamentul lui Liviu Dragnea, personaj aflat în prezent în cantonament la Rahova.

A doua zi, la Ligă se țineau alegerile în care Gino Iorgulescu era contracandidatul lui Dragomir.

Fotbalul românesc e străbătut subteran de un filon politic care acționează ca un magnet asupra competiției sportive.

Viitorul lui Gheorghe Hagi a câștigat campionatul în 2017. Vicepreședintele clubului este Neculai Tănasă care ocupa și funcția de președintele al PSD Mangalia în anul câștigării titlului.

În iunie 2018, Tănasă (al doilea din stânga) se afla în Piața Victoriei alături de oamenii din teritoriu pe care îi mobilizase pentru marele miting al PSD.

Neculai Tănasă, al doilea din stânga, conducând mulțimea la mitingul PSD din Piața Victoriei (Sursa foto: Costin Ștucan bolg)

La începutul anilor 2000, cele trei mari rivale bucureștene gravitau pe orbita PSD și a aliaților politici ai social-democrației, însă România se pregătea să o cotească spre o altă eră politică.

CFR Cluj s-a conectat politic la PDL. Unirea Urziceni, un club apărut de nicăieri și întors în neant după succesul meteoric din 2009, era finanțată de un misterios om de afaceri îmbogățit din afacerile cu statul și protejat de oamenii președintelui Băsescu.

FCSB finanțată de George Becali, fost pușcăriaș și om de afaceri a fost adus în club de Viorel Hrebenciuc, vechea gardă PSD, și rămas în sfera PSD prin relația de rudenie cu social-democrații Florentin Pandele și Gabriela Firea.

Spre finalul anilor 90, odată cu ascensiunea politică a lui Adrian Năstase, membru fondator al asociației care prelua clubul de fotbal Dinamo, a început revenirea marii rivale din Ștefan cel Mare. În patru ani, exact perioada în care Năstase a fost premier, Dinamo a avut cea mai mare concentrație de titluri, trei (2000, 2002, 2004), de după Revoluție.

Tot atunci apăreau performanțele moderne ale Rapidului, un club patronat de viitorul vicepremier George Copos și vegheat din umbră de prietenii săi politici influenți, printre care se numărau Mircea Geoană și Dan Voiculescu.

În 2012, PSD a revenit în forță la guvernare în alianța numită USL, iar CFR și-a început declinul. Abia după 6 ani, clubul avea să mai câștige un titlu, dar cu alți finanțatori în spate. În februarie 2020, Iuliu Mureșan,  cel care a asigurat legătura între cele două perioade de succes, a declarat că Arpad Paszkany a fost șantajat cu un dosar deschis de DIICOT pentru a ceda clubul noilor acționari.

Cine sunt aceștia? Nimeni nu știe cu siguranță, însă omul de afaceri Ioan „Neluțu” Varga e considerat finanțatorul campioanei din 2018 și 2019. În anturajul său imediat se află sociologiul Vasile Dâncu, fost vicepremier, fost membru PSD rămas extrem de influent în cercurile politice, și Ioan Rus, fost ministru de Interne PSD. Executiv, clubul este condus de discretul Marian Copilu, un prieten apropiat al actualului ministru de Interne, liberalul Marcel Vela.

În 2016, Astra a câștigat campionatul finanțată de Ioan Niculae (apare și el în fotografie), un om de afaceri apropiat de una din facțiunile importante din PSD .

Citiți articolul integral pe blogul lui Costin Ștucan.

NICOLAE NEGRILĂ, de la stea a fotbalului românesc, la cerșit pe străzile Romei

Fostul finanțator al echipei de fotbal Jiul Petroșani, trimis din nou în judecată

Un fost fotbalist susține că înainte de 1989 l-a prins pe Hagi în pat cu un medic sirian