Două pugiliste au fost admise de Comitetul Olimpic Internațional (COI) să participe la Jocurile Olimpice 2024, după ce Asociația Internațională de Box le-a exclus anul trecut din competiții. Au picat testul de a evolua la feminin din cauza nivelului mare de testosteron.
Algerianca Imane Khelif și taiwaneza Lin Yu-ting pot intra în ring la Paris. „S-a stabilit că sunt femei. Sunt femei în sportul lor”, a explicat purtătorul de cuvânt al Comitetului pe 30 iulie într-o conferință de presă.
►►► JO 2024: O pugilistă din Italia a aruncat prosopul în fața unui boxer femeie
Imane Khelif a fost exclusă de la Mondialele de la New Delhi, în 2023, chiar înainte de finală. Nici lui Lin Yu-ting nu i-a fost permis să se bată pentru medalia de bronz.
În cazul algeriencei, descalificarea a avut la bază nivelurile ridicate de testosteron, iar taiwaneza nu a îndeplinit criteriile de eligibilitate de a concura la feminin după un test biochimic”. La Paris 2024, Imane Khelif va boxa joi la categoria 63,5-66,6 kg, iar Yu-ting vineri la 55,3-57,1 kg.
►►► Gimnasta Ana Maria Bărbosu a primit medalia de bronz la sol în urma memoriului făcut la TAS
Comitetul Olimpic Internaţional nu recunoaște din 2019 Asociația Internațională de Box (IBA) al cărei președinte este rusul Umar Kremlev. IBA este fosta Asociație Sportivă de Box Amator și era organismul de conducere internațional pentru box.
IBA a fost exclusă din Comitet din cauza modului în care este prezidată și a problemelor de integritate. Practic, Comitetul Olimpic Internațional nu a mai recunoscut din 2023 statutul asociației, decizie menținută de Curtea de Arbitraj Sportiv. Ca urmare, a fost înființat federația World Boxing ca alternativă.
►►► Atletă română la Olimpiadă, suspendată pentru dopaj. Medalii și premii, anulate
În 2022, o investigație independentă a concluzionat că boxul trebuie să ia măsuri pentru a-și asigura viitorul olimpic după ce a constatat o „cultură istorică de manipulare a meciurilor”, inclusiv la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016.
Raportul final a scos la iveală că decenii la rând gestiune financiară a IBA era una defectuoasă și bazată pe înșelăciune, încălcarea regulilor în ring. În plus, nu existau programe adecvate de pregătire și educare pentru arbitri, judecători și oficiali.