Skip to content

Schimbarea la față a atletismului american. Sportivele, fără șansă în fața transgenderilor

„Am fost cea mai rapidă fată din Connecticut. Dar sportivii transgender au transformat acest lucru într-o luptă nedreaptă. Tot ceea ce am făcut pentru a-mi maximiza performanța s-ar putea să nu fie suficient, pur și simplu pentru că există un alergător transgender cu un avantaj fizic enorm.”

Așa își începe povestea din USA Today atleta Chelsea Mitchell. A pierdut multe podiumuri din cauza atleților transgender. „Este o experiență devastatoare. Îmi spune că nu sunt suficient de bună, corpul meu nu este suficient de bun și că, indiferent cât de mult muncesc, este puțin probabil să reușesc pentru că sunt femeie”, a mai explicat sportiva.

Ea a intentat un proces anul trecut împotriva Conferinței Atletice Interșcolare din Connecticut – CIAC pentru ca persoanele născute cu sex feminin să aibă dreptul la o cocncurență loială. CIAC permite sportivilor transgender să concureze în sporturile feminine.

Între 2017 și 2019, acești alergători au obținut 15 titluri de campionat feminin din statul american, anterior deținute de nouă sportive diferite, și peste 85 oportunități de a participa la competiții de nivel superior.

Din păcate pentru Chelsea Mitchell și colegele ei, o instanță federală le-a respins recent cazul, dar tinerele sunt au declarat că vor face apel.

Muncitor în Germania, apoi șofer de tir, a revenit în forță în topul atletismului mondial

„Decizia instanței le spune femeilor și fetelor că sentimentele și oportunitățile lor nu contează și că nu se pot aștepta ca nimeni să-și apere demnitatea și drepturile. Este greșit. Și elimină încrederea și credința femeilor în propriile abilități.”, a scris Mitchell care a adăugat că CIAC răpește fetelor șansa de a concura pentru bursele și șansele care vin odată cu recrutarea la facultate.

CeCé Telfer, transgeder, este prima atletă jamaicano-americană care a câștigat un titlu NCAA

Pe de altă parte, un grup de sportivi și antrenori au solicitat în aprilie 2021 NCAA (The National Collegiate Athletic Association), asociația care guvernează sportul la nivel de colegii din SUA, să ia o poziție mai dură împotriva statelor care adoptă legi care interzic sportivilor transgender să concureze. Un antrenor pensionat a spus că, în viața reală, fetele transgender din sport nu sunt o problemă reală.

Antrenor spaniol de atletism, condamnat la închisoare. A abuzat o româncă cu dizabilități mintale