Lupta antidoping se duce cu jumătăți de măsură, în funcție de cine este persoana vizată. Aflat pe primul loc în clasamentul ATP, Jannik Sinner va afla ce decizie va lua Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) în privința suspendării lui abia în aprilie 2025. Agenția Mondială Antidoping (WADA) a contestat decizia prin care jucătorul a scăpat de orice fel de sancțiune.
Pauline Mbanza, avocată specializă în drepul sportiv internațional, a explicat într-un articol publicat de Gujarat National Law University’s Centre for Sports and Entertainment Law care sunt motivele WADA.
În martie 2024, jucătorul de tenis Jannik Sinner, în vârstă atunci de 22 de ani și jumătate, a fost depistat pozitiv pentru clostebol, o substanță interzisă derivată din testosteron. Prima probă a fost recoltată pe 10 martie, în timpul unui turneu de la Indian Wells, iar a doua probă a fost prelevată pe 18 martie, în cadrul unui test în afara competiției, la Miami.
Ambele au fost pozitive. Cantitatea detectată a fost infimă, mai mică de un miliardim de gram. Pe 4 aprilie, Sinner a fost informat oficial despre rezultate și a primit o suspendare provizorie din competiții. A contestat imediat decizia și a fost suspendat temporar între 17 și 20 aprilie 2024.
În august, Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a deschis un caz de dopaj împotriva lui Sinner care a susținut că testele sale au fost pozitive din cauza contaminării. El a afirmat că nu știa că fizioterapeutul său îl tratase cu Trofodermin, o cremă medicală obișnuită folosită pentru vindecarea rănilor și că acesta făcuse acest lucru fără a purta mănuși.
Multipla campioană Martina Navratilova, despre Simona Halep: „Suferă de sindromul impostorului!”
Tribunalul ITIA a acceptat apărarea lui Sinner și i-a ridicat suspendarea, după ce experții au considerat că explicația sa este plauzibilă. Cu toate acestea, WADA a contestat decizia la TAS, în încercarea de a anula hotărârea ITIA. WADA susține că Sinner a încălcat de două ori Regulamentul Antidoping și că articolul care permite reducerea sancțiunilor în cazuri de culpă sau neglijență nesemnificativă nu ar trebui să se aplice. WADA solicită o suspendare cuprinsă între unu și doi ani pentru Sinner, precum și anularea rezultatelor obținute la Indian Wells, potrivit comunicatului TAS.
De la începutul luptei împotriva dopajului, au fost implementate mai multe măsuri pentru a împiedica sportivii să își îmbunătățească artificial performanțele. În era modernă, progresele tehnologice în materie de dopaj depășesc adesea reglementările, iar autoritățile au fost nevoite să adopte măsuri stricte, inclusiv principiul răspunderii obiective.
Acest concept juridic consideră sportivii pe deplin responsabili pentru orice substanță descoperită în corpul lor, indiferent de intenție. Scopul acestui principiu este de a descuraja dopajul și de a se asigura că sportivii rămân vigilenți în legătură cu ceea ce consumă sau cu ce intră în contact. Fără răspundere obiectivă, sportivii ar putea invoca ignoranța sau neglijența, subminând eforturile antidoping.Dacă o substanță interzisă este detectată, sportivul este automat responsabil și poate suporta consecințele.
Un caz similar este al fotbalistului Paul Pogba, a cărui suspendare a fost redusă de la patru ani la 18 luni în 2024, după ce a susținut că un medic i-a administrat, fără să știe, suplimente care stimulează testosteronul. WADA vrea ca aceeași abordare să fie și în cazul lui Sinner. Indiferent dacă era conștient de contaminare sau nu, el este responsabil pentru a se asigura că fizioterapeutul său nu l-a expus la substanțe interzise.
TENIS: Andreea Olariu, căpitanul României U12, cea mai bună jucătoare a Europei
Sinner recunoaște că probele sale au fost pozitive, dar susține că a fost vorba de o contaminare asupra căreia nu a avut control. Cu toate acestea, conform reglementărilor antidoping, el rămâne responsabil pentru monitorizarea permanentă a substanțelor care îi intră în organism. Aplicarea strictă a acestui principiu are ca scop asigurarea faptului că, pe măsură ce metodele de dopaj continuă să evolueze, sportivii sunt descurajați să își îmbunătățească artificial performanțele și sunt supuși celor mai înalte standarde antidoping.
Decizia TAS va fi definitivă și obligatorie, cu excepția dreptului părților de a face apel la Tribunalul Federal Elvețian în termen de 30 de zile, doar pe motive limitate. Audierele sunt programate pentru pentru 16 și 17 aprilie 2025, la sediul TAS dinLausanne, Elveția. Nici o parte nu a solicitat o audiere publică, astfel că procedura se va desfășura cu ușile închise.
Potrivit avocatei Pauline Mbanza, care citează literatura de specialitate, dopajul este definit drept utilizarea substanțelor care îmbunătățesc performanța și care oferă unui sportiv un avantaj superior față de ceea ce ar fi obținut în mod normal.
Dopajul a evoluat de amestecuri de plante și băuturi în antichitate la un cocteil de coniac și stricnină în 1904 când maratonistul Tom Hicks în 1904 a decedat după ce a încercat să-și îmbunătățească performanța. Prima federație internațională care a interzis dopajul a fost Federația Internațională de Atletism în 1928. Abia după 32 de ani au fost introduse primele teste antidoping, iar în 1972, la Jocurile Olimpice de la München, a avut loc primul control antidoping pentru substanțe convenționale.
Anchetă după un meci de la Roland Garros în care au jucat și două românce
La Olimpiada de la Montreal, din 1976, au fost interzise și substanțele anabolizante. În cadrul acelui eveniment, rezultatele testelor antidoping ale sportivilor au fost făcute publice, iar cei care au fost testați pozitiv au fost suspendați din competiție. Acest moment a marcat începutul luptei organizate împotriva dopajului. În 1999 a fost creată WADA pentru a combate dopajul în toate sporturile.
Regulile antidoping au fost adoptate complet în 2004. În ciuda acestor eforturi, unii sportivi continuă să recurgă intenționat sau neintenționat la substanțe interzise, care pot fi prezente sub diferite forme, inclusiv suplimente alimentare. Dar mulți sportivi găsiți dopați se folosesc de scuza că substanța a ajuns involuntar în corpul lor.
Tocmai pentru că, așa cum este menționat anterior, cei care practică dopajul sunt adesea cu un pas înaintea autorităților de reglementare, a fost nevoie de impunerea unor reguli riguroase, printre care principiul răspunderii obiective (strict liability).
Acest principiu juridic stipulează că un sportiv este pe deplin responsabil pentru orice substanță care intră în corpul său, indiferent dacă utilizarea este intenționată sau nu. Dacă se detectează o substanță interzisă, sportivul este automat considerat responsabil și poate fi sancționat, inclusiv prin suspendarea din competiții.
Scopul acestui principiu este de a descuraja dopajul și de a obliga sportivii să fie vigilenți cu privire la ceea ce consumă sau la ce substanțe sunt expuși. Fără răspundere obiectivă, sportivii ar putea invoca ignoranța sau neglijența pentru a evita sancțiunile, subminând astfel eforturile antidoping.
Conform legislației, unui sportiv este interzis să folosească substanțe interzise, cu excepția cazului în care i se acordă o Scutire de Uz Terapeutic (TUE). În absența unei astfel de scutiri valide, sportivul este responsabil pentru orice substanță interzisă găsită în corpul său. WADA insistă asupra aplicării stricte a acestui principiu în cazul Sinner.
Baza Cutezătorii, prejudiciu de peste 90 de milioane de euro. Trei foști directori din Ministerul Educației, acuzați
Sportivul a recunoscut că probele sale au fost pozitive, el susține că a fost contaminat involuntar. Totuși, conform regulamentelor antidoping, rămâne responsabil pentru monitorizarea a tot ceea ce intră în corpul său. Prin urmare, WADA argumentează că Sinner ar trebui să primească o suspendare sportivă, fără aplicarea articolului care permite reducerea sancțiunii doar în cazul existenței unei scutiri valid.
Aplicarea strictă a acestui principiu are scopul de a menține cele mai înalte standarde antidoping și de a descuraja orice formă de îmbunătățire artificială a performanțelor sportive.
Modul în care cazul Sinner a fost gestionat a fost criticat de anumiți jucători și analiști, inclusiv John McEnroe. Clostebolul este un steroid anabolic androgenic derivat din testosteron. În Italia, anumite medicamente eliberate fără prescripție medicală conțin clostebol, iar numeroși sportivi italieni au fost testați pozitiv pentru această substanță în ultimii ani.
„Acum voi lăsa în urmă această perioadă dificilă și profund nefericită. Voi continua să fac tot ce pot pentru a mă asigura că respect în continuare programul antidoping al ITIA și am o echipă în jurul meu care este extrem de atentă la respectarea regulilor”, a scris Sinner, citat de The Guardian.
Argumentele lui Sinner s-au bazat pe faptul că antrenorul său de fitness, Umberto Ferrara, a cumpărat Trofodermin, un spray utilizat pentru vindecarea tăieturilor, disponibil fără prescripție medicală. În timp ce Sinner și echipa sa se aflau într-o vilă din Indian Wells înainte de turneul Masters 1000, fizioterapeutul său, Giacomo Naldi, s-a tăiat accidental la deget cu un bisturiu pe 3 martie.
FBI investighează corupția din baschetul american. Cum aranjează sportivii meciurile
După ce bandajul a fost îndepărtat, Naldi a folosit Trofodermin în fiecare dimineață între 5 și 13 martie. În această perioadă, Naldi a continuat să îl trateze pe Sinner cu masaje pe tot corpul și i-a bandajat picioarele. Sinner suferă de o afecțiune a pielii care provoacă mâncărimi severe, iar scărpinarea poate duce la mici tăieturi și răni. Sinner și echipa sa au susținut că a fost contaminat prin tratamentul primit de la Naldi, care nu purta mănuși. Trei experți științifici au confirmat că aceasta este o explicație plauzibilă pentru prezența metaboliților de clostebol în probele sale.
Un aspect esențial al cazului este că Sinner susține că nu știa nici despre posesia Trofoderminului de către Ferrara, nici despre faptul că Naldi îl folosea. ITIA a acceptat argumentele lui jucătorului. Trebuie spus că nici unul dintre testele antidoping pozitive ale lui Sinner nu fusese făcut public anterior.
În mod normal, sportivii primesc suspendări provizorii obligatorii după notificarea unei încălcări a regulilor antidoping, dar acestea pot fi contestate și ridicate dacă sportivul demonstrează că încălcarea a fost cauzată probabil de un produs contaminat.
Sinner a fost suspendat provizoriu între 4 și 5 aprilie, imediat după ce a câștigat Miami Open, și din nou între 17 și 20 aprilie, chiar înainte de Madrid Open. De fiecare dată, suspendarea a fost ridicată rapid după ce Sinner a făcut apel cu succes. Ambele perioade de suspendare provizorie au avut loc în săptămâni fără competiții în circuitul ATP. În plus, faptul că Sinner a fost găsit dopat a fost dat publicității abia în august, după cîteva luni.
Aeste decizii au atras critici din partea unor sportivi. „Se pare că doar imaginea jucătorilor de top contează. Se pare că doar în cazul jucătorilor de top se acceptă deciziile tribunalului ca fiind corecte. În cazul meu, au fost contestate. Nu are sens”, a declarat, conform The Guardian, fosta jucătoare britanică de dublu Tara Moore. Ea a revenit în competiții după ce a fost testată pozitiv pentru nandrolon și boldenon într-un test efectuat în aprilie 2022. Fusese suspendată 19 luni până când tribunalul independent a decis că nu a avut nicio vină sau neglijență.
München ˈ72. Olimpiada Securității împotriva sportivilor
Programul Anti-Doping din Tenis este de anul acesta gestionat și aplicat de ITIA în numele ATP, WTA, ITF și al Turneelor de Mare Șlem. Este responsabilitatea fiecărei persoane din tenis să fie la curent cu regulile.
„Este surprinzător și șocant, mai ales că acest lucru s-a întâmplat încă din martie. Nu știu cum se face diferența între un jucător care spune că nu a fost conștient de asta și altcineva care spune același lucru, dar este suspendat”, a declarat John McEnroe, câștigător a șapte titluri de Grand Slam și comentator sportiv, care i-a luat apărarea Simonei Halep într-un caz similar de dopaj.
Singura diferență între cazul lui Sinner și cel al lui Halep este, potrivit lui Darren Cahill, fostul antrenor al româncei, este că Sinner a identificat imediat sursa contaminării cu clostebol și a avut parte de un proces rapid în care și-a demonstrat nevinovăția. Pe de altă parte, Halep a insistat inițial că nu știa de unde i s-a tras testul pozitiv la roxadustat.