Skip to content

Anunț al FACEBOOK: Conturile a circa 50 de milioane de utilizatori au fost compromise

Reţeaua de socializare Facebook a anunţat că a identificat o breşă de securitate în sistemele sale care a fost exploatată de atacatori cibernetici care au furat datele de acces a 50 de milioane de conturi. Facebook avertizează că hackerii ar putea folosi datele pentru a prelua controlul asupra conturilor utilizatorilor, scrie Adevărul.

Facebook a anunţat vineri că un atac asupra serverelor sale a dus la compromiterea informaţiilor personale a aproape 50 de milioane de utilizatori. Compania a descoperit breşa de securitate în cursul acestei săptămâni şi a precizat că atacatorii au exploatat o caracteristică a codului Facebook care le-a permis să obţină controlul asupra conturilor utilizatorilor. Facebook a reparat vulnerabilitatea şi a anunţat autorităţile responsabile în cazul acestui tip de atac informatic.

Peste 90 de milioane de utilizatori au fost forţaţi să se „delogheze“ din conturile lor de Facebook, în cursul zilei de vineri, o măsură de siguranţă obişnuită în cazul conturilor compromise.

Facebook a precizat că nu cunoaşte originea sau identitatea atacatorilor şi nici nu a definitivat o evaluarea completă a scopului probabil al atacului. O anchetă internă este în stadiul incipient.

Descoperirea atacului vine într-unul dintre cele mai grele momente ale reţelei de socializare, scrie The New York Times în ediţia online. Compania se confruntă cu mari probleme de imagine şi mai multe anchete în urma campaniei ruseşti de dezinformare care a fost pusă în aplicare pe Facebook în perioada alegerilor prezidenţiale din SUA din 2016.

Facebook se confruntă cu ameninţarea reglementărilor din partea Washingtonului din cauza îngrijorărilor că a devenit prea puternică, în condiţiile în care are încă de suferit în urma scandalului Cambridge Analytica. Firma britanică ar fi obţinut incorect datele a 87 de milioane de utilizatori ai reţelei de socializare.

Una dintre provocările cele mai importante ale Facebook a fost să îşi convingă utilizatorii că este destul de responsabilă pentru a administra cantitatea uriaşă de date cu care lucrează. Peste două miliarde de oameni folosec reţeaua de socializare lunar, iar alte două miliarde folosesc WhatsApp, aplicaţie de mesagerie instant deţinută tot de Facebook, şi Instagram, aplicaţie foarte populară de partajare de fotografii online.