Indiferent dacă vorbim despre e-mailuri, mesaje SMS, accesarea conturilor bancare sau a rețelelor sociale, infracționalitatea cibernetică se infiltrează în toate aspectele vieții noastre cotidiene. În acest context, WhatsApp, cea mai populară aplicație de mesagerie, a devenit una dintre principalele ținte ale atacurilor informatice.
Înșelătoriile pe WhatsApp sunt tot mai dese în aceste perioade, hackerii adoptând noi tactici pentru a înșela utilizatorii și a prelua controlul asupra datelor lor, în special în ceea ce privește conturile bancare. Acum, aceștia au găsit o cale și mai insidioasă. O înșelătorie pe WhatsApp permite hackerilor să preia controlul asupra contului dvs. doar cu un apel telefonic. Doar un apel și accesul la contul de WhatsApp va fi în mâinile infractorilor cibernetici.
►►► WhatsApp se schimbă complet. Îl vei putea personaliza în culorile preferate
Victimele primesc un apel de la hackeri care le instruiesc să formeze anumite numere sau să furnizeze informații personale. Cei care fac acest lucru constată imediat că sunt deconectați de la contul lor și, în plus, hackerii vor avea control complet asupra contului de WhatApp. În mod evident, scopul acestei acțiuni este șantajarea victimei.
Cum trebuie să procedați
Apelurile de la numere internaționale necunoscute pe WhatsApp pot fi o poartă de intrare pentru infractorii cibernetici, care pot să vă pună în pericol securitatea financiară sau să încerce să vă șantajeze.
►►► Cum trebuie încărcată corect bateria telefonului mobil pentru a-i prelungi durata de viață
►►► Escrocherie nouă pe WhatsApp. Datele bancare vă sunt furate când apăsați acest buton
►►► Nouă metodă de spionaj electronic: Hackerii pot intercepta imaginile de pe ecranul tău prin radiații HDMI
►►► Cum poți să vezi statusul contactelor tale de pe WhatsApp în mod anonim
În situații de extorcare, aceștia pot adopta două tactici diferite: pot accesa fișierele dvs. și apoi vă amenință cu publicarea sau distribuirea conținutului compromițător către cunoscuți sau pe rețelele de socializare. Sau pot inventa informații false, utilizându-le ca pe un instrument de presiune pentru a obține plăți de la dvs.
Problema majoră cu aceste forme de șantaj este presiunea exercitată prin insinuarea unor probleme extrem de grave, chiar dacă acestea sunt complet false. Aceste acuzații, cum ar fi distribuirea de conținut sexual cu minori, pot afecta serios reputația atât profesională, cât și personală.
Victimele, speriate de posibilele consecințe, sunt adesea tentate să plătească șantajatorii pentru a evita expunerea publică. Cu toate acestea, această acțiune deschide o cutie a Pandorei, creând un precedent pentru cereri repetate de șantaj.
►►► Google dezvăluie o schimbare majoră în aplicația Google Maps pentru Android
►►► Nouă funcție WhatsApp pentru protejarea fotografiilor de profil ale utilizatorilor
►►► WhatsApp a introdus o nouă funcție revoluționară
►►► ATAC INFORMATIC: Ce trebuie să faci dacă ai primit un e-mail de amenințare
În primul rând, în fața unui apel/mesaj cu un număr necunoscut, mai ales cu un prefix străin, cel mai sigur este să nu răspundeți. Dacă totuși vă găsiți într-o astfel de situație și escrocii încearcă să vă preseze, cel mai bine este să închideți apelul, să raportați incidentul la poliție și să vă securizați rețelele de socializare pentru a evita posibilele accesări neautorizate, scrie El Economista. Acest lucru va preveni publicarea sau utilizarea abuzivă a conținutului dvs. personal ca o formă de răzbunare pentru că nu ați cedat șantajului.