Skip to content

Au intrat în vigoare regulile UE privind încărcătorul universal

Au intrat în vigoare regulile UE privind încărcătorul universal

Uniunea Europeană a implementat sâmbătă, 28 decembrie, noile reguli care impun ca toate smartphone-urile, tabletele și camerele foto noi să utilizeze același tip de încărcător. Acest pas are scopul de a reduce costurile și deșeurile electronice.

Începând de acum, toți producătorii sunt obligați să echipeze dispozitivele vândute în cele 27 de țări membre UE cu un port USB-C, ales ca standard comun pentru încărcarea dispozitivelor electronice. „De astăzi, toate noile telefoane mobile, tablete, camere digitale, căști, boxe, tastaturi și multe alte electronice vândute în UE trebuie să fie dotate cu un port de încărcare USB Type-C,” a anunțat Parlamentul European pe rețeaua socială X.
►►► Google Maps. Cum activezi alerta de radare unde funcția nu este disponibilă

Avantajele regulamentului

Noile reguli simplifică viața consumatorilor europeni și reduc costurile. Un alt beneficiu major este eliminarea acumulării de încărcătoare învechite, deoarece utilizatorii pot cumpăra un nou dispozitiv fără a fi nevoiți să achiziționeze și un alt încărcător. Comisia Europeană estimează economii anuale de cel puțin 200 de milioane de euro și reducerea cu peste 1.000 de tone de deșeuri electronice în fiecare an.

Adaptarea industriei

Legea, aprobată în 2022, a oferit companiilor termenul-limită de 28 decembrie 2023 pentru a se conforma. Producătorii de laptopuri beneficiază de un termen extins, până la începutul anului 2026. Deși majoritatea dispozitivelor folosesc deja USB-C, Apple a manifestat inițial o rezistență considerabilă, susținând în 2021 că reglementarea ar putea „sufoca inovația”. Totuși, din septembrie 2022, compania a început să livreze telefoane compatibile cu noul port.

De la diversitate la standardizare

În urmă cu un deceniu, piața europeană era inundată de zeci de tipuri de încărcătoare, o situație pe care Uniunea Europeană a încercat să o simplifice printr-un acord voluntar cu producătorii. Cu toate acestea, Apple, cel mai mare vânzător de smartphone-uri din lume, a refuzat să renunțe la porturile Lightning, iar alte companii și-au menținut alternativele, lăsând consumatorii să se descurce cu o „junglă” de cabluri.
►►► Datele bancare vă sunt furate când apăsați acest buton. Escrocherie nouă pe WhatsApp

Tehnologia USB-C: mai mult decât un încărcător

Porturile USB-C nu doar că oferă o încărcare de până la 100 de wați, dar permit și transferul de date cu viteze de până la 40 Gbps și conectarea la ecrane externe. Comisia Europeană consideră că acest standard înseamnă tehnologie de încărcare mai bună, reducerea deșeurilor electronice și mai puțină bătaie de cap pentru consumatori.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!