Skip to content

Datele bancare vă sunt furate când apăsați acest buton. Escrocherie nouă pe WhatsApp

Datele bancare vă sunt furate când apăsați acest buton. Escrocherie nouă pe WhatsApp

Când Meta a anunțat că va implementa funcția de partajare a ecranului pe WhatsApp, imediat au apărut preocupări legate de consecințele potențiale pe care le-ar putea aduce. Într-o lume în care escrocheriile cibernetice sunt la ordinea zilei, era doar o chestiune de timp până la inventarea unor noi tactici de furt.

Începând cu sfârșitul anului 2023, au fost raportate și semnalate diverse incidente legate de această funcție, dar cel mai recent mod de operare este chiar mai virulent și mai rapid. Infractorii vizează persoane vulnerabile pentru a-și pune în aplicare escrocheriile: cu doar un clic pe un buton, ei pot obține date bancare și toate informațiile conținute în telefon.
►►► Alertă pentru utilizatorii de telefoane Android! Hackerii pot activa înregistrări video și audio

Escrocherie nouă pe WhatsApp – Cum se întâmplă

Totul începe cu un apel video de la un număr necunoscut, primul semn de avertisment. Dacă utilizatorul acceptă apelul primit, escrocii informează victima că există o problemă tehnică cu camera, așa că o invită să apese butonul de partajare a ecranului. Nu faceți asta!
►►► Nouă funcție WhatsApp pentru protejarea fotografiilor de profil ale utilizatorilor

Odată ce infractorii pot vedea conținutul de pe ecranul celuilalt telefon, ei trimit un SMS și vizualizează codul de securitate. Începând din acel moment, hoții pot prelua controlul contului de WhatsApp și îl pot transfera pe alt telefon, făcând victima incapabilă să-și acceseze propriul cont.
►►► Escrocherii cu coduri QR care vă fură banii din contul bancar. Cum să le evitați

Infractorii obțin acces la toate mesajele din conversații, inclusiv orice informații sensibile pe care le pot conține. Scopul este de a obține date precum detalii ale contului bancar sau alte informații importante cum ar fi codurile. Ca și în alte cazuri, prevenția este crucială, așa că cea mai bună apărare este să respingeți orice apeluri suspecte. Problema este că multe dintre persoanele care cad în capcanele lor nu au suficiente cunoștințe tehnice, făcându-le mai vulnerabile la aceste tipuri de acțiuni.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!