Europa lansează un satelit care va monitoriza oceanele

Europa îşi va spori reţeaua de dispozitive spaţiale cu rol de monitorizare a Terrei miercuri, odată cu lansarea satelitului Sentinel-3B, care va furniza oamenilor de ştiinţă o serie de date importante despre adâncimea oceanelor, culoarea şi grosimea banchizelor şi temperaturile înregistrate la suprafaţa planetei noastre, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

Sentinel-3B se va alătura astfel “geamănului” său, satelitul Sentinel-3A, lansat în februarie 2016 şi care pluteşte deasupra Pământului la o altitudine de 815 kilometri.

Cei doi sateliţi fac parte din Copernicus, o constelaţie de sateliţi din gama “Sentinel” cu rol de observare şi monitorizare a Terrei, lansaţi progresiv de Uniunea Europeană şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Acesta va fi cel de-al şaptelea satelit din constelaţia Sentinel. Primul dintre ei a fost plasat pe orbită în 2014.

Sateliţii din subcategoria Sentinel-3 reprezintă “bricegele elveţiene” din această constelaţie, au afirmat reprezentanţii CNES – agenţia spaţială franceză.

Cu o mărime şi o greutate (1.200 kilograme) comparabile cu cele ale unui automobil de mici dimensiuni, Sentinel-3B va fi lansat cu ajutorul unei rachete ruseşti Rockot de pe cosmodromul Pleseţk din nordul Rusiei. Lansarea este programată pentru miercuri la ora 17:57 GMT.

Programul Copernicus a fost conceput pentru a oferi UE o capacitate autonomă de observare şi monitorizare a Terrei. Costul acestui program, asigurat de Comisia Europeană şi ESA, este de câteva miliarde de euro.

Înzestraţi cu radare de ultimă generaţie, doi sateliţi Sentinel-1 transmit deja în prezent imagini ale Terrei, atât diurne cât şi nocturne, indiferent de condiţiile meteorologice existente la sol.

Doi sateliţi optici, Sentinel-2, au sarcina de a monitoriza terenurile inundate şi regiunile de coastă. Misiunea lor este deosebit utilă pentru organizaţiile care activează în domenii precum mediul înconjurător, agricultură şi securitate civilă.

Un satelit Sentinel-5P, care nu are un “frate geamăn”, observă compoziţia chimică a atmosferei terestre din octombrie 2017.

“Având la bord o serie de instrumente de ultimă generaţie, Sentinel-3 este fără îndoială cel mai complex satelit din misiunile Sentinel”, au dezvăluit cercetătorii de la ESA.

Graţie unui radar-altimetru, Sentinel-3 măsoară adâncimea oceanelor, lacurilor şi râurilor, dar şi grosimea banchizelor şi a gheţarilor.

Echipat cu un radiometru de imagistică, satelitul transmite în fiecare zi temperaturile înregistrate la suprafaţa mărilor şi oceanelor, dar şi la nivelul uscatului.

În plus, graţie unui spectrometru de imagistică, noul satelit poate să determine “culoarea” oceanelor, fapt ce oferă indicii despre concentraţia de fitoplancton din apele survolate. Studierea culorii oceanelor îi ajută pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine lanţul trofic şi climatul de pe Terra.

“Sentinel-3 va fi un instrument crucial pentru monitorizarea atentă a schimbărilor” oceanelor, au subliniat experţii de la ESA. Satelitul va fi folosit, de asemenea, pentru obţinerea unor date referitoare la continentele terestre, graţie măsurării temperaturilor de la nivelul solului.

Sentinel-3B a fost conceput pentru a avea o durată de funcţionare operaţională de şapte ani, la fel ca “geamănul” său. Cei doi sateliţi din această gamă au fost construiţi de un consorţiu de companii, coordonat de Thales Alenia Space.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *