Skip to content

Miliardarul Elon Musk susţine că INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ reprezintă un risc “mult mai mare” decat Coreea de Nord

Coreea de Nord şi arsenalul sau de rachete pot intimida publicul larg din întreaga lume, dar CEO-ul SpaceX şi antreprenorul Elon Musk consideră că există un spectru mult mai periculos care ar putea deveni un risc major pentru omenire: inteligenţa artificială.

Oamenii ar trebui să fie mai îngrijoraţi de pericolele aduse de inteligenţa artificială (AI) decât de Coreea de Nord, a declarat Musk într-o serie de tweet-uri alarmante zilele trecute.

“Dacă nu sunteţi preocupat de securitatea AI, ar trebui să fiţi. Risc mult mai mare decât Coreea de Nord “, a comentat el.

“Nimănui nu-i place să fie controlat, dar tot ce este periculos pentru public este controlat (totul, maşini, avioane, alimente, droguri etc.). AI ar trebui să fie la rândul sau”, a avertizat Musk într-un alt tweet.

Avertizarea sa strictă a venit într-un moment în care SUA şi Coreea de Nord rămân în alertă sporită, pe fondul tensiunilor care escaladează în Peninsula Coreeană.

În timp ce SUA au declarat că se pot baza pe bombardiere strategice pentru a atinge obiectivele din Coreea de Nord, armata naţiunii asiatice a anunţat că un plan de lovire a bazei americane din Guam va fi pregătit în curând.

Cu toate acestea, Musk părea să fie mai înspăimântat de inteligenţa artificială, un fenomen în creştere pe care este dispus să îl pună sub control.

În seara zilei de vineri, CEO-ul Tesla Motors şi SpaceX a scris că OpenAI – o companie pe care a început să o investigheze pentru abilitatea de a gândi – a fost “aproape să învingă cei mai buni jucători din lume în competiţii eSport”.

Tot vineri, un bot OpenAI a bătut cei mai buni jucători din lume în jocul video Dota 2, în timpul unui turneu de 24 de milioane de dolari.

Miliardarul canadiano-american a avertizat de mult timp despre pericolele pe care inteligenţa artificială le-ar putea aduce omenirii. El susţine că există o mare probabilitate ca AI, fără nicio reglementare şi supraveghere, să poată să se rătăcească şi să se întoarcă împotriva oamenilor, în cele din urmă.

“AI este un risc fundamental pentru existenţa civilizaţiei umane într-un mod în care accidentele de circulaţie, accidentele de avion, medicamentele administrate greşit sau alimentele proaste nu au fost. Ele erau dăunătoare pentru un grup de indivizi în societate, desigur, dar nu erau dăunătoare societăţii în ansamblu “, a declarat Musk la mijlocul lunii iulie în cadrul unui eveniment public.

El a spus că este timpul să punem în aplicare un set de reguli care reglementează însăşi natură AI.

AI este o tehnologie în plină dezvoltare, dar este încă departe de software-ul auto-evolutiv, atotputernic. Facebook utilizează AI pentru publicitate orientată, în timp ce Microsoft şi Apple o folosesc pentru a-şi acţiona asistenţii digitali, Cortana şi Siri. Motorul de căutare Google a fost, de asemenea, dependent de AI de la înfiinţarea sa, precizează RT.com