asteroid miorita

Miorița, o amenințare pentru Pământ! Salvarea e la NASA

Miorița a devenit o amenințare pentru Pământ. Salvarea este în mâinile celor de la NASA. „După ce că pe planetă există cam mult haos, iată că o nouă amenințare vine din cer: asteroidul Miorița!”, a avertizat astronomul Adrian Șonka de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

Descoperit în 2014 de cercetătorii de la EURONEAR, asteroidul 622577 a primit recent numele de Miorița. Această perioadă îndelungată a fost necesară pentru a se stabili dacă Miorița are o orbită bine determinată.

Este un asteroid geointersector, adică are o orbită care se apropie de cea a planetei noastre, și primul de acest tip care primește nume românesc. Botezul l-a făcut Ovidiu Văduvescu de la Isaac Newton Group (ING) din La Palma, Spania, membru EURONEAR.
NASA trimite o sondă spaţială în jurul planetei noastre pentru a preveni impactul unui asteroid cu Pământul

Isaac Newton Group of Telescopes (ING) este un consorțiu de telescoape astronomice situat la Observatorul Roque de los Muchachos, pe insula La Palma din Insulele Canare, Spania. Acest grup include trei telescoape optice care sunt utilizate pentru o gamă largă de observații astronomice, incluzând studiul galaxiilor, supernovelor, exoplanetelor și altor obiecte cosmice.

ING este operat de Regatul Unit, Spania și Olanda, fiind administrat de Science and Technology Facilities Council (STFC) din Marea Britanie, în colaborare cu alte agenții și universități europene. ING este cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative la cercetarea astronomică internațională.

EURONEAR (EUROpean Near Earth Asteroids Research – Cercetarea Europeană a Asteroizilor din Apropierea Pământului) este un proiect care își propune să îmbunătățească contribuția europeană în studiul asteroizilor din apropierea Pământului (NEA – Near Earth Asteroids).

A fost înființat în mai 2006 de către Ovidiu Văduvescu și Mirel Bîrlan, care atunci lucrau la IMCCE, Observatorul din Paris, Franța. În prezent, proiectul include 43 de membri din nouă țări, 19 fiind români, și peste 100 de colaboratori.

Miorița are o mărime de 0,3 km, se află la o depărtare medie de soare de 192.000.000 km, iar perioada de revoluție în jurul soarelui este de 1,5 ani.

„Miorița se apropie și de Venus, chiar mai mult decât de Pământ, iar uneori și de Marte”, a mai explicat astronomul Adrian Șonka. În viitor, NASA ar putea să anunțe că Miorița se va ciocni cu Terra.
Planeta X, „vinovată” pentru dezastrele naturale majore de pe TERRA – adevăr sau ficțiune?

Un asteroid cu un diametru de aproximativ 0,3 kilometri (300 de metri) este considerat potențial periculos, dar impactul său nu ar avea efecte globale ca cel al asteroidului care a dus la extincția dinozaurilor.

Totuși, un astfel de asteroid ar putea cauza daune semnificative la nivel regional, energia eliberată fiind de câteva mii de megatone de TNT, mai puternică decât cea mai puternică bombă nucleară detonată vreodată. Aceasta ar genera o undă de șoc capabilă să distrugă clădiri și infrastructură pe o rază de sute de kilometri.

Un astfel de impact ar crea un crater de câțiva kilometri în diametru și ar disloca o cantitate mare de material de pe suprafața Pământului, aruncând fragmente și praf în atmosferă. Dacă asteroidul ar lovi un ocean, ar putea genera un tsunami masiv care ar devasta coastele aflate la sute sau chiar mii de kilometri distanță.

Impactul ar putea declanșa incendii pe o arie largă și ar putea elibera suficient praf și particule în atmosferă pentru a bloca temporar lumina soarelui, ducând la o răcire regională. Așadar, Miorița nu e binevenită pe Pământ!

Primul asteroid ce a primit un nume românesc a fost asteroidul cu numărul 2331. Acesta poartă numele lui Constantin Pârvulescu, unul dintre cei mai cunoscuți astronomi români. 2331 Parvulesco a fost descoperit în 1936, are un diametru situat între 11 şi 24 km și se poate apropia de Terra la 140.000.000 km. Brâncuși, Nedelcu, Enescu, Popescu, Eminescu, Bubulina, Tudorică sau Urmuz sunt alți asteroizi, din zecile cu nume românesc.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!