Skip to content

„Nu intenționăm să clonăm oameni”, spun cercetătorii chinezi care au creat primele maimuțe clonate din lume

Oamenii de știință din China, “părinții” primelor maimuțe clonate din lume, au anunțat că nu au planuri să repete procedeul cu oamenii.

Nașterea a doi macaci cu coadă lungă – numiți Zhong Zhong și Hua Hua – a marcat prima dată când primatele au fost clonate utilizând aceeași tehnică care a creat oaia Dolly.

În timp ce realizarea a fost văzută ca o descoperire, criticii și-au exprimat îngrijorarea și au sugerat că ar putea duce la o “pantă alunecoasă” care ar avea drept rezultat clonarea umană, scrie The Independent

Cu toate acestea, oamenii de știință chinezi care au efectuat cercetarea au declarat interesul lor în clonarea primatelor a venit dintr-o perspectiva strict medicală.

“Nu avem niciun plan de clonare a oamenilor, iar etica socială nu va permite în niciun caz această practică”, a declarat Dr. Mu-ming Poo, co-autor al studiului despre macaci, pentru Xinhua.

Cercetătorii spun că studiul lor, publicat în revista Cell, a oferit un cadru pentru înțelegerea bolilor umane.

Dr. Poo a recunoscut că, deși activitatea lor ar putea conduce teoretic la clonarea oamenilor, ei au fost interesați doar de evoluția tratamentului pentru boli care afectează creierul, cum ar fi Alzheimerul și autismul.

macaci

Profesorul Darren Griffiths, genetician de la Universitatea din Kent, care nu a fost implicat în studiu, a confirmat că există beneficii clare pentru această cercetare.

“Un model de primate care poate fi generat cu un fond genetic cunoscut și uniform ar fi, fără îndoială, foarte util în studiul, înțelegerea și în cele din urmă tratamentul bolilor umane, în special cele cu un factor genetic”, a spus el.

Alți oameni de știință au remarcat avantajele medicale de a efectua acest tip de cercetare pe animale care sunt din punct de vedere evolutiv rude apropiate ale omului, dar au declarat clonarea umană rămâne o idee rea.

“Ar fi prea ineficient, prea nesigur, și este, de asemenea, inutil. Clonele pot fi identice din punct de vedere genetic, dar suntem departe de a fi doar un produs al genelor noastre. ”

Cei doi macaci cu coadă lungă – numiți Zhong Zhong și Hua Hua – s-au născut în noiembrie și decembrie 2017 la un laborator din China. Ei sunt rezultatul celei mai avansate tehnologii de clonare și seamănă perfect din punct de vedere genetic.

Foto: China Daily / Reuters

Sophia, primul robot cu cetățenie, îşi doreşte copii: “Oamenii sunt norocoşi că pot avea o familie iubitoare”