Oamenii de știință vor să descopere cum se poate ajunge în cea de-a patra dimensiune

Două echipe separate de oameni de știință au aplicat regulile fizicii pentru a surprinde o dovadă a unui fapt pe care, din punct de vedere tehnic, nu suntem capabili îl percepem: a patra dimensiune spațială.

Cercetătorii care au studiat fenomenul au câștigat Premiul Nobel pentru fizică din 2016, precizează RT News

Toată lumea este conștientă de cele trei dimensiuni standard ale spațiului și o dimensiune a timpului, dar cele două echipe, una cu sediul în SUA și cealaltă în Europa, au arătat existența unei a patra dimensiuni spațiale.

Echipele au creat două experimente personalizate, bidimensionale, pentru a genera un exemplu al efectului cuantic Hall, care restricționează mișcarea electronilor, permițându-ne să-i percepem și să-i măsuram într-un mod unic.

Efectul indică existența unei a patra dimensiuni spațiale.

Când un câmp magnetic este produs perpendicular pe planul 2D, el schimbă foarte mult comportamentul electronilor ce curg prin el, care pot fi manipulați în continuare prin reducerea temperaturii și creșterea tensiunii în mediul înconjurător. Cu cât este mai mare câmpul și cu cât tensiunea este mai mare, cu atât mecanica cuantică joacă un rol important.

Echipa europeană s-a bazat pe atomi super înghețați aproape de zero absolut, care au fost apoi plasați într-o latură 2D creată folosind lasere, înainte de a “capta” atomii folosind lasere suplimentare pentru a-i readuce în mișcare.

Echipa americană a adoptat o abordare diferită prin transmisia unui laser printr-un bloc de sticlă pentru a simula efectul unui câmp electric asupra particulelor încărcate, așa cum este necesar pentru a produce efectul Hall cuantic.

“Cred că cele două experimente se completează frumos între ele”, a declarat pentru Gizmodo, unul dintre cercetătorii europeni, Michael Lohse de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Germania.

Foto: “Interstellar” (2014 – r. Cristopher Nollan)

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *