Skip to content

Orice smartphone poate fi localizat și interceptat fără instalarea vreunei aplicații

Orice smartphone poate fi localizat și interceptat fără instalarea vreunei aplicații

Orice telefon inteligent (smartphone) poate fi spionat fără a fi necesar să se instaleze vreun software pe acesta, a avertizat fondatorul start-up-ului Dust Mobile la Forumul Internaţional de Securitate Cibernetică – FIC din Lille, Franța, unde a primit marele premiu al juriului.

„Cu numai 500 de dolari pe lună pe ‘dark net’ (partea cea mai dificil de accesat a internetului – n.r.), doar cunoscându-vă numărul, un hacker poate, de la distanţă şi fără ştirea voastră, să vă localizeze telefonul, să intercepteze şi să vă asculte apelurile şi SMS-urile şi MMS-urile, le poate trimite modificate sau poate apela de la numărul dumneavoastră de telefon ca şi când ar fi al lui”, a explicat Jean-Michel Henrard.

Ce trebuie să faceți dacă vi s-a blocat computerul și vi se cere recompensă

Din acest motiv, compania sa a dezvoltat un sistem de protecţie împotriva acestui risc puţin cunoscut de hacking prin care hackerii folosesc breşe de securitate din cartelele SIM sau sisteme care permit ca două persoane care nu au acelaşi operator să comunice.

Acestea sunt defecte la fel de vechi ca şi reţelele. „Aceste protocoale de comunicare între operatori au fost concepute iniţial fără protecţie, deoarece doar operatorii aveau acces la ele. Acum, toată lumea poate avea acces la ele. Hackerii ‘pot lansa astfel comenzi de atacuri’”, a explicat Henrard, fost angajat al Fujitsu Telecom, Airbus Defence şi Thalcs.

Dust Mobile, operator de securitate cibernetică mobilă, comercializează din 2020 o cartelă SIM cu firewall: utilizatorul este alertat în cazul unui atac şi astfel le poate bloca. Însă este destinată doar companiilor şi serviciilor de stat.

Cele mai slabe parole din lume: ce trebuie să faci dacă parola ta se regăsește în această listă

În 2022, start-up-ul a strâns 12 milioane din Fondul de inovare pentru apărare operat de BpiFrance şi alte două fonduri franceze (Tikehau şi Omnes) şi are peste o sută de clienţi.

De asemenea, sistemul detectează atacurile „IMSI-Catcher”, un modus operandi mai cunoscut, folosit în special de serviciile de informaţii. El face posibilă interceptarea datelor sau a conversaţiilor prin simularea unei antene de reţea, relatează AFP, citată de Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!