Skip to content

Ploaie de stele 2024. Se va putea observa și în această noapte

Ploaie de stele 2024

Ploaia de stele, fenomen cunoscut cu numele de Perseide, este unul dintre cele mai spectaculoase evenimente astronomice ale anului. Maximul evenimentului în care se pot vedea cele mai multe stele căzătoare, Perseidele, se înregistrează în perioada 9-13 august.

Perseidele sunt mici particule de praf care au aparținut inițial cometei 109P/Swift-Tuttle. Ele formează un nor de praf cometar foarte alungit, prin care Pământul trece în fiecare an vara. Este ca și cum planeta noastră ar traversa un jet de nisip. Când praful lovește atmosfera Pământului, se aprind stele căzătoare – Perseidele.

În timpul contacului cu atmosfera, particulele dau naștere fenomenului optic denumit meteor. Numele „Perseide” provine de la constelația Perseu, din care par să își aibă originea aceste stele căzătoare. În timpul vârfului activității, numărul meteorilor poate ajunge la peste 100 pe oră, oferind un spectacol deosebit pentru cei care au răbdare să privească cerul.

Dr. Gregory Brown, de la Royal Observatory din Greenwich, explică faptul că Perseidele sunt una dintre cele mai rapide ploi de meteori, cu o viteză de până la 37 de mile pe secundă. Cu toate acestea, datorită dimensiunii lor mici, aceste particule nu reprezintă un pericol pentru Pământ.
►►► The Telegraph: Pregătiți-vă pentru întâlnirea cu extratereștri înainte de a fi prea târziu

Cum se poate observa ploaia de meteori Perseide

Pentru a urmări Perseidele, cel mai bine este să găsești punctul din cer de unde par să provină, cunoscut sub numele de radiant. Radiantul Perseidelor se află în constelația Perseu, iar o aplicație de observare a stelelor poate ajuta la localizarea exactă a acestuia, în funcție de locația ta.

Cu toate acestea, meteoriții pot apărea în orice parte a cerului, așa că este ideal să găsești un loc întunecat, cu o vedere neobstrucționată. Cu cât este mai întuneric, cu atât șansele de a vedea meteoriți strălucind pe cer sunt mai mari. Dr. Brown recomandă să-ți acorzi cel puțin 30 de minute pentru ca ochii să se adapteze la întuneric.

„Încercați să umpleți câmpul vizual cu cât mai mult din cer posibil, stând întins sau folosind un șezlong, iar apoi așteptați și permiteți ochilor să se adapteze la întuneric. Dacă este senin și observați cerul timp de o oră sau mai mult, ar trebui să puteți vedea cel puțin câțiva meteoriți,” a spus Dr. Brown.
►►► Cometa Neowise poate fi văzută și seara lângă constelația Ursa Mare

Perseide – Ploaie de stele 2024 în România

Maximul evenimentului Perseide va fi în ziua de 12 august, între orele 16:00 şi 19.00 TLR (Timpul Legal Român). Pentru că maximul este în timpul zilei şi meteorii nu se pot observa pe lumină, evenimentul ceresc Perseidele se poate observa pe cer în noaptea de dinaintea maximului, adică în noaptea de 11 spre 12 august, şi în noaptea de după, 12-13 august.

În această noapte, 12-13 august, pe cer se poate observa cea mai strălucitoare ploaie de stele a anului. Este unul dintre cele mai sclipitoare şi uşor de observat fenomene astronomice de peste an, producând „meteori de un albastru strălucitor – şi foarte mulţi”, spune astronomul Don Pollacco de la Universitatea Warwick, citat de Associated Press.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!